Linkovi

Godišnji izvještaj State departmenta o trgovini ljudima u svijetu


Američki State Departmant je izdao godišnji izvještaj koji se tiče trgovine ljudima u svijetu, te su saopćili da bi se 14 zemalja moglo suočiti sa sankcijama ukoliko ne učine značajniji napredak u borbi protiv trgovine ljudima.

Američki državni sekretar Condoleeza Rice je trgovinu ljudima nazvala formom modernog ropstva.Gospođa Rice je procijenila da se preko međunarodnih granica godišnje trguje sa oko 800 hiljada ljudi , sa još više onih kojima se trguje unutar granica država. Žrtve su često natjerane na prilisan rad ili seksualnu eksploataciju, od kojih je 50 procenata djece.

"Tjeraju ih da rade na farmama, i u radnim logorima. U bordelima i ilegalnim fabrikama. Djecu prisiljavaju da budu vojnici, dakle, kakva god okrutna ideja o služenju da im padne na pamet...Oni trguju ovim živim žrtvama , u njihovom strahu i bijedi. A gdje god da ova trgovina cvjeta, nestaje vladavine prava, korupcija buja, pati zdravlje ljudi, živi se pod organiziranim kriminalom koji prijeti sigurnosti cijele zajednice", kaže gospodja Rice.

Pet od 14 zemalja koje su okarakterizirane kao najveći kršitelji su Bolivija, Kuba, Ekvador, Jamaika i Venecuela, četiri sa Srednjeg istoka: Kuvajt, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, tri istočno-azijske zemlje: Burma, Kambodža i Sjeverna Koreja i dvije afričke zemlje Sudan i Togo.U izvještaju se također kazže da su Rusija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina zemlje iz kojih se žrtvama trguje u regionu Eurazije, Evrope, Srednjeg istoka i Japana.

XS
SM
MD
LG