Linkovi

Amnesty International: Stanje ljudskih prava u svijetu se pogoršava


Jedna od vodećih medjunarodnih organizacija za ljudska prava, Amnesty International, objavila je danas u Londonu svoj redovni godišnji izvještaj u kojem ozbiljno kritizira Ujedinjene Narode, Sjedinjene Države i vlade širom svijeta - za ozbiljno ugrožavanje temeljnih ljudskih prava.

Amnesty International ocjenjuje da rat protiv terora za posljedicu ima eroziju standarda o ljudskim pravima što vladama širom svijeta omogućuje da otvoreno krše medjunarodno pravo u ime nacionalne sigurnosti.

U 2004., vlade su iznevjerile svoje obećanje da će poštovati ljudska prava. One su to učinile kroz neaktivnost, nebrigu, eroziju standarda, nekažnjavanje i odsustvo svake odgovornosti, kaže Irene Khan, generalni sekretar Amnesty Internationala.

Ova organizacija posebno kritizira Sjedinjene Države za, kako je navedeno u izvještaju, selektivno nepoštivanje medjunarodnih zakona i oglušivanje o izvještaje o zlostavljanju zatvorenika. Američko nastojanje da redefinira pojam mučenja, drugim je zemljama praktično dalo dozvolu da nekažnjeno krše ljudska prava, zaključuje se u izvještaju.

Guantanamo je postao gulag našeg doba, ponovo potvrdjujući činjenicu da ljudi mogu biti zatvarani bez ikakve zakonske zaštite. Guantanmo ponovo u sjećanje donosi slike sovjetske represije, zatvorenika koji pravno ne postoje, ponovo u sjećanje doziva praksu nestajanja ljudi, koja je, sjetićete se, bila veoma popularna i medju latinoameričkim diktatorima, kaže Irene Khan.

Govoreći o UN, ona navodi primjer sudanskog regiona Darfur - kao dokaz da Vijeće Sigurnosti nije u stanju niti da spriječi niti da kazni zločine protiv čovječnosti.

Milioni žena i djevojaka u zemljama širom svijeta, upozorava Amnesty International, i dalje su žrtve različitih oblika zlostavljanja, uključujući silovanja, nasilna obrezivanja i ubijanja u ime časti.

U zaključku, organizacija od svjetskih lidera traži da jednodušno osude sve zloupotrebe ljudskih prava i još jednom potvrde svoju privrženost ljudskim pravima kao osnovi za zajedničku sigurnost cijelog svijeta.

U kraćem dijelu izvještaja posvećenom zemljama balkanskog regiona, za BiH se kao najozbiljniji primjer kršenja ljudskih prava ističe da počinioci ratnih zločina i dalje nisu kažnjeni, dok je žrtvama tih zločina i njihovim porodicama često uskraćen pravni lijek i pravična odšteta. Amnesty International ističe da je suradnja izmedju zvaničnika Republike Srpske i Haškog tribunala i dalje neodgovarajuća. Spominje se i Komisije za Srebrenicu Vlade RS koja se u novembru prošle godine po prvi put izvinila za kršenje ljudskih prava u okolini Srebrenice.

Inače, pozitivnom se ocjenjuje činjenica što je pri Ustavnom Sudu BiH od januara prošle godine uspostavljena specijalna Komisija za ljudska prava, koja je za godinu dana rada riješila preko 3 hiljada žalbi gradjana po pitanjima ljudskih prava. Medjutim, gotovo 6 hiljada takvih žalbi tek treba da bude uzeto u postupak.

Izvještaj u cijelini: www.amnesty.org

Amnesty International o BiH: (http://web.amnesty.org/report2005/bih-summary-eng)

XS
SM
MD
LG