Linkovi

Da li je ženama mjesto u prvim borebnim linijama?


U Washingtonu, članovi američkog Kongresa razmatraju zakon kojim bi se ženama zabranilo da kao vojnici služe direktno na bojnom polju. Ta rasprava je pokrenula ponovo kontroverzno pitanje u američkom društvu - Kakvu ulogu žene trebaju imati u američkim oružanim snagama.

Rasprava je uslijedila u vrijeme kada su u Iraku mnoge Amerikanke kao vojnici ili marinci uključene u borbe - u ratu u kojem nema jasne linije fronta.

Ministar odbrane Donald Rumsfeld kaže da Armija sa zapovjednicima na terenu nastoji naći rješenje, ali ukazuje i na neuobičajenost sadašnje situacije.

”To je asimetrično bojno polje tako da tamo nema čistih linija gdje se bitke vode, niti gdje se ne vode.“

U američkoj Armiji i Marincima žene služe u podršci borbenim zadacima još od početka rata u Iraku, i trenutno ih je oko 20 hiljada. S obzirom na nepredvidljivost pobunjeničkih akcija one su sve češće izložene direktnim borbama. Na desetine žena vojnika je ubijeno i na stotine ranjeno.

General John Vines komanduje multinacionalnim korpusom u Iraku.

”Ovdje nema linija fronta, tako da su naše snage uvijek spremne da se bore - svaki vojnik, mornar, marinac, ili zrakoplovac.:

Reporter: Uključujući i žene?

General Vines: Svakako.

Uloga žena na prvim borbenim linijama u američkim oružanim snagama nije pitanje o kojem se raspravlja samo u Washingtonu. O tome se govori i na poznatoj američkoj Vojnoj akademiji West Point, gdje polaznice Akademije, Chelsea Haviland i Jesse Sladek imaju različita mišljenja. Chelsea se pita zbog čega je trenirana u West Pointu ukoliko nikada neće koristiti naučene vještine.

Chelsea Haviland: Po mom mišljenju Bog je sve ljude stvorio istim bez obzira na spol. Ako ste žena i ako ste odlučili da budete u armiji, izabrali ste da se možete naći u opasnoj situaciji. Zašto razdvajati žene od muškaraca?

Njen kolega, Jesse, misli da su žene sposobne jednako kao i muškarci, ali nije siguran da li one trebaju biti na bojnom polju.

Jesse Sladek: Bio bih više uznemiren i potresen ukoliko bih vidio Chelsea, ili bilo koju drugu ženu raznesenu, ranjenu ili povrijedjenu, nego ukoliko bi se to desilo muškarcu. I ne mislim da sam jedini. Mislim, ljudi su uopće osjetljiviji na ranjavanje žena nego muškaraca. I, mislim da je zbog toga teže ostvariti misiju.

Chelsea Haviland: Mislim da inače ima dosta nastojanja na razdvajanju spolova u armiji. Mislim da mnogi muškarci još uvijek vjeruju da žene nisu u stanju da se bore kao muškarci, tako da ukoliko ograničite ulogu žene na borbenim linijama, još viče ćete pojačati podjele.

Jesse Sladek: Ona je u pravu, to je istina. Ona ne bi trebala biti ograničena. Ali je, takodjer, istina da muškarci drukčije reagiraju na žene. I postoji opasnost da više ljudskih života može biti izloženo riziku ukoliko su žene na prvim linijama.

To je bila i ostaće tema rasprava. Trenutno 45 posto Amerikanaca smatra da ženama treba povjeriti borbene zadatke ukoliko ih žele, a oko 16 posto da ženama nije mjesto u prvim borbenim redovima.

XS
SM
MD
LG