Linkovi

OSCE će nadgledati haške slučajeve na domaćim sudovima


Evropska organizacija za sigurnost i suradnju je odlučila da putem svojih misija na terenu, nadgleda procese protiv ratnih zločina koji se vode li će se voditi na nacionalnim sudovima. O tome bi redovni izvještaji trebali stizati u sjedište organizacije u Beču, gdje će se i formirati slika o tome kako i koliko mjeri zemlje bivše Jugoslavije primjenjuju neopdhodne medjunarodne standarde tokom sudjenja, te, šire koliko podržavaju plan skorog upješnog završetka rada Haškog suda.

Odluka je uslijedila nakon što je glavna tužiteljica Tribunala, Carla del Ponte, prije par mjeseci zamolila za pomoć i podršku sadašnjeg predsjedavajućeg OSCE-a, ministra vanjskih poslova Slovenije, Dimitrija Rupela. Ona je tada naglasila da je jača saradnja Tribunala i evropske organizacije neophodna, smatrajući da će se posao praćenja rada nacionalnih sudova najbolje izvršiti ako se povjeri tamošnjim misijama OSCE-a.

Obraćajući se na apele Del Ponte i njene posljednje pozive da članice OSCE-a učine sve kako bi se okončalo višegodišnje bjekstvo optuženih, prije svih, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, zvanični Brisel je odgovorio podsjećanjem da za Zapadni Balkan neće biti narednih koraka ka evro-atlantskim integracijama ukoliko se ne ostvari potpuna saradnja sa Tribunalom.

Naglašava se, u tom smislu, odgadjanje početka konačnih pregovora o priključenju sa Hrvatskom, izazvano slučajem "Gotovina", obećanje Srbiji i Crnoj Gori da pregovori neće započeti bez predaje svih optuženih koji se kriju na njenoj teritoriji, te zatvaranje vrata Bosni i Hercegovini pred dugo očekivanim programom Partnerstva za mir sve dok je Radovan Karadžić na slobodi.

XS
SM
MD
LG