Linkovi

Zalaganje za bližu saradnju sa saveznicima


Obraćajući se nedavno novinarima i ekspertima ovdje u Washingtonu, ministar Chertoff je napomenuo da se, kada se radi o ratu protiv terorizma, Sjedinjene Države i saveznici moraju, kako je rekao, vatru gasiti vatrom.

Nije to rat kojeg ćemo dobiti na isti način na koji smo pobijedili u Drugom svjetskom ratu - time što ćemo na bojno polje izaći sa superiornijom silom. Ovdje se radi o mreži protiv koje se borimo. Jedan način je da mi treba da stvorimo svoju mrežu da bismo se suprotstavili toj mreži.

Antiteroristička mreža kakvu gospodin Chertoff ima na umu sastojala bi se od zemalja koje tijesno saradjuju na obavještajnom, sigurnosnom i drugim poljima kako bi se pratile, onemogućavale i uništavale terorističke organizacije. Bushova administracija tvrdi da su obavještajna transatlanska saradnja ostali čvrsti, uprkos neslaganjima oko rata u Iraku. Ta saradnja, kaže medjutim gospodin Chertoff, treba da bude unaprijedjena za korak dalje.

Kako da te veze unaprijedimo za još jedan stepen? Kako da odemo dalje od saradnje na bazi pojedinog slučaja - do stvarnog partnerstva koje će funkcionirati fokusirano na cjelinu misije, da zajedno sa našim saveznicima obavimo misiju kojom će se osigurati cijeli svijet?, pitase ministar Chertoff.

Kako postići taj cilj biće u fokusu njegovog predstojećeg puta u Evropu. Još jedna tema njegovih razgovora tamo - mogla bi biti nova pasoškapolitika Bushove administracije. Od 26. juna, putnici kojima inače ne treba viza za ulazak u Ameriku - moraće imati pasoše koje na granici kompjuter automatski može prepoznati. Većinom se tu radi o državljanima zemalja Zapadne Evrope. Ministar Chertoff želi i uvodjenje nove tehnologije za identifikaciju i pregled putnika. On se zalaže, kako kaže, za uvodjenje parametra sigurnosti - gdje bi prethodno pregledani putnici mogli brzo i efikasno da idu s jednog mjesta na drugo, dok bi organi reda mogli da se fokusiraju na stvarne prijetnje sigurnosti.

XS
SM
MD
LG