Linkovi

Potrebna je evolucija Dejtonskog ustava


Direktor Istočnoevropskih studija Instituta za političku analizu Woodrow Wilson u Washingtonu Martin Slezinger komentira mogućnost izmjene Dejtonskog Ustava, i principijelno protivljenje zvaničnika Republike Srpske tome.Gospodin Sletzinger kizmedjuostaloga kaže :

Rekao bih da komentari predsjednika Republike Srpske nisu neočekivani - to je u skladu s njihovim stajalištem i oni žele sačuvati koncept entiteta. S njihove tačke gledišta, to je razumljivo; ali je isto tako razumljivo da je Bosni , kako izgleda, potrebna neka vrsta evolucije u statusu kvazi Ustava, tj. Dejtonskom ustavu je potrebna odredjena fleksibilnost. Osnovni cilj mora svakom biti jasan: ulazak u Evropsku Uniju. Ako će postojanje više zaokružene, integrirane države pomoći u tome, onda mislim da tako treba i učiniti. Medjunarodni diplomati i političari su uvijek vrlo pametni i fleksibilni tamo gdje im treba; jednostavno kada se započnu pregovori oko nečega, ne treba biti pretjerano krut u stavovima. Smatram da je mogućno pronaći formulu koja bi svima odgovarala: na primjer, entiteti koji su stvoreni Dejtonskim sporazumom mogu biti sačuvani, ali im individualne moći mogu biti ograničene, odnosno predate drugim , da kažemo sve-bosanskim vladajućim institucijama.Mislim da bi to pomoglo provedbi reformi koje bi vodile Ustavu kakav želi Sarajevo, i kakav želi Evropska Unija, dok bi Srbi shvatili da ih njihov interes da se pridruže Evropskoj Uniji, prisiljava da prilagode svoje stavove.

VOA: Šta bi u tom slučaju bilo s centralnom vladom BiH?

Sletzinger: Centralna vlada u Sarajevu nikada ni bi mogla biti poput centralne vlade u - da tako kažem , normalnim zemljama; u BiH ćete uvijek imati neku vrstu decentraliziranog sistema, uvijek će vam trebati jedan stupanj autonomije; ipak, mislim da se svako slaže da Bosni treba centralna vlada koja bi bolje funkcionirala i koja bi imala stvarne ovlasti. Problem je: kako doći do takve vlade, kako bi stvarne ovlasti ne bi više bile u rukama Visokog predstavnika. Ured visokog predstavnika ne bi trebao ostati u BiH osim još par godina - to želi svako, uključujući visokog predstavnika. To sve znači da bi u budućnosti centralna vlada bila slična današnjoj, osim što bi imala istinske ovlasti.

Intervju s gospodinom Sletzingerom u cjelosti pogledajte na vijestima vaših lokalnih stanica u petak, 13 maja.

XS
SM
MD
LG