Linkovi

Bosna pomaže u identifikaciji žrtava cunamija


Kao odgovor na ogroman problem u identifikaciji žrtava cunamija koji je potresao Aziju u decembru 2004. godine, policije Tajlanda, Velike Britanije i Njemačke su zatražile pomoć od Međunarodne komisije za nestale u BiH u procesu identifikacije DNK metodom.

Predstavnici tajlandske policije, Scotland Yarda i njemačke policije su uzorke kostiju donijeli u četvrtak 4. maja 2005. godine u sjedište ICMP-a u Sarajevu- kaže se u saopćenju ove organizacije. Andreas Kleiser je zamjenik direktora Međunarodne komisije za nestale u BiH.

Kleiser: Do sada smo primili 750 uzoraka kostiju, a dobit ćemo do 2 hiljade ukupno. Mi smo vladama azijskih zemalja pogođenih tsunamijem kazali da im možemo pomoći u identifikaciji žrtava, nakon čega nas je kontaktirala tajlandska vlada i poslala nam uzorke kostiju.

Da bi se dobili DNK profili, uzorci kostiju biće analizirani u roku od 60 dana u laboratorijama ICMP-a u Sarajevu i u Tuzli.

Zajednička delegacija je obišla prostorije ICMP-a da bi se upoznala sa sofisticiranom metodologijom izdvajanja DNK, bazom podataka i specijalizovanim kompjuterskim programom za usporedbu velikog broja DNK profila iz uzoraka kostiju i iz krvi živih srodnika. Zahvaljući svojoj stručnosti u polju DNK, ICMP je pomogao da se razriješe sudbine više od 7000 nestalih osoba u bivšoj Jugoslaviji.

ICMP-jev kompjuterski program za dobivanje podudarnosti DNK je korišten u procesu identificiranja žrtava napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 2001 godine. Nedavno je ICMP počeo raditi i s vlastima u Iraku na pitanjima nestalih osoba u toj zemlji.Na Tajlandu je nakon naleta tsunamija poginulo oko 4.5 hiljade ljudi , dok većina žrtava još uvijek nije identificirana.

XS
SM
MD
LG