Linkovi

Model UN-a neprocjenjivo iskustvo za mlade


Jednom godišnje više od dvjesto hiljada gimnazijalaca i studenata širom svijeta imaju priliku doživjeti kako je to biti član generalne skupštine UN-a ,ili drugih multilateralnih organizacija - tako što prisustvuju konferencijama modela Ujedinjenih Naroda. Ove konferencije za cilj takodjer imaju obrazovanje studenata -delegata, u sferi svjetskih problema, kao i promociju mira i rada kroz suradnju i diplomaciju:

Možda ne izgleda kao sjedište UN-a u New Yorku, pa ipak je jedna zgrada u kampusu Univerziteta Georg Washington u glavnom gradu Amerike nedavno bila domaćinom za više od 500 učenika srednjih škola, koji su bili pozvani na konferenciju modela UN-a. Učenici - delegati dolaze iz 191 zemlje - članice UN-a, i preuzimaju ulogu ambasadora svije zemlje. Sudjelujući u simuliranim sjednicama Generalne Skupštine, onističu znanje o medjunarodnim odnosima, i medjunarodnim odlukama koje svakodnevno donose diplomati i svjetski lideri. Cilj svake takve konferencije je informirati studente o odlukama koje njihova zemlja donosi u pitanjima vanjske politike, te kako te odluke utječu na nacionalnu, regionalnu i globalnu politiku. Delegati raspravljaju o stvarima kao što su reforma Svjetske Organizacije , upotreba sile, humanitarna pomoć, i terorizam iza kojeg stoji neka vlada. Ambasador Karl Inderfurth, bivši zamjenik američkog predstavnika u Vijeću Sigurnosti, a koji sada predaje medjunarodnu politiku na Univerzitetu Georg Washington, kaže da su delegati na konferenciji modela UN-a, budućnost Svjetske Organizacije:

Ambasador Carl Inderfurth: Mislim da to što se mladima omogući da budu dio modela UN-a, daj priliku da nauče šta druge zemlje misle, da preuzmu ulogu predstavnika Ecuadora, ili Bangladesha ili Rusije, da razumiju stajališta tih zemalja dok su dio Vijeća Sigurnosti, ili generalne Skupštine.....To je sjajan način da se nadjemo na nečijem mjestu...Potrebno nam je više takvih situacija. I to ne samo na učeničkom ili studentskom nivou, nego i kasnije, kada se ti ljudi možda predaju karijeri u vanjskoj politici. To je jedno dugotrajno iskustvo, i vjerujem da je pozitivno.

Jonathan Katz ,srednjoškolac iz Pittsburga, savezna država Pennsylvania, kaže da ge dojmilo to svaka nacija ima glas u generalnoj skupštini, On je na konferenciji predstavljao Venecuelu:

Jonathan Katz, delegat Obično ne znamo ništa o manjim zemljama. Ali, u Ujedinjenim Narodima, odnosno u modelu UN-a, dobili smo priliku da se upoznamo sa svim zemljama - članicama i smatram da je to jako važno.

Jessica Turnbull, takodjer učenica iz Pittsburga, se nada da će joj njeno iskustvo sa konferencije modela UN-a, ponoći na koledžu slijedeće jeseni:

Jessica Turnbull, delegat: Ovo je bila sjajna prilika da se govori o problemima, da se govori o vanjskoj politici, za što su u stvari mnogi tinejdžeri zainteresirani.

Oni koji zagovaraju ovakve konferencije kažu da one uvode delegate u proces izgradnje konsensusa, mirnog rješenja sukoba, kompromisa i kooperacije. Eamon Downey, savjetnik pri konferenciji s Univerziteta Princeton, već dvije decenije suradjuje na tom polju:

Eamon Downey, savjetnik pri konferenciji: Bavljenje i nastojanje da se riješe pitanja poput Darfura, ili sličnih medjunarodnih kriza, istinski proširuje vidike ovih mladih ljudi.

Mnogi od delegata na konferencijama modela UN-a kasnije kreću ka ostarenjem velikih karijera. Kroz ovekve konferencije prošla su imena kao što je Madeleine Albright, bivši državni sekretar, i Stephen Breyer, sudac na vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG