Linkovi

Ujedinjena Evropa protiv budjenja fašizma


Europska unija, u ovo ključno i na trenutke dramatično vrijeme uspostave zajedničkog ustava, željeli to ili ne njegovi konstuktori, zbog svoje budućnosti sa naročitom pažnjom gleda na antifašizam, koji prepoznaje kao borbu za osnovna ljudska prava.

Potpredsjednik Europske komisije i komesar za pravdu i unutrašnje poslove, Franco Frattini:

”Imamo poruku a ona glasi - Europa odbija bilo kakvu vrstu nasilja, bilo kakvu namjeru činjenja nasilja. Fašizam je bio tragičvna diktatura tokom prošlog stoljeća. Sada, na Zapadnom Balkanu pomažemo zemljama da se primaknu bliže Europskim perspektivama. Znate da već neko vrijeme nastojim ubijediti članice Unije da konačno ovog juna usvoje zajedničku povelju protiv antisemitizma, rasizma, ksenofobije - naš cilj i politika je: reći nsvim vrstama nasilja.“

Europa se želi zaštiti od ugrožavanja ljudskih prava- zato je i u zajednički Ustav ugradjen svojevrsni "zaštitni mehanizam" koji je namijenjen, prvenstveno situaciji eventualnih "unutrašnjih problema".

Pascal Lefevre, ekspert Komisije za tumačenje Ustava:

EU ustav, prije svega, sadrži zajedničke vroijednosti, zajedničke svim članicama - poput slobode, vladavine zakona, ljudskih prava i činjenice da je Unija sagragjena na pluralizmu. Šta se dešava u sliučaju narušavaja tih vnrijednosti- prvo ne treba zaboraviti da se sve ovo onosi na postojeće članice ali i na buduće. Dakle postoje uvjeti pristupu Uniji. Eventualen mjere, koje uključuju i isključenje iz Unije se primjenjuju u slučaju da postoji oziljna prijetnja osnovnim, zajedničkim vrijednostima.

Prijetnju ljudskim pravima u Uniji vide i u totalitarnosti kakva je svojevremeno upražnjavana u komunističkim režimima.

Naravno, druga vrsta strašne diktature u prošlom stoljeću bila je sovjetska diktatura. Dakle, sada smo u poglavlju o osnovnim ljudskim pravima rekli da odbijamo bilo kakvo nasilje.

Europsko gledište i stavove o anti-fašizmu donekle oslikava i nedavna afera oko nacističkih simbola- zahtjevi za njihovu zabranu su naissli na pozive za zabranu simbola svih totalitarnih režima - bilo je lako prepoznati one, poput Staljinovog, od kojih nas dijeli istorijska distanca. Problem se javio kod režima sa kojima, ili uz koje, živimo...

XS
SM
MD
LG