Linkovi

Pred 10 godina Dejtona potrebna revizija


Kathlyn Stevens, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju je u razgovoru sa urednicom Glasa Amerike Majom Drucker komentirala šanse Bosne i Hercegovine za prijem u euroatlanske institucije u odnosu na sa sadašnje Dejtonsko ustavno uređenje i postojećih13 nivoa vlasti u zemlji.
Gospođa Stevens kaže: Amerikanka sam i neću se pretvarati da razumijem sva pravila potrebna za prijem u EU , i potom nastavlja.

Stevens: Mislim da je BiH učinila značajan napredak na tom polju u posljednjih nekoliko godina i mislim da sada, kada idemo u susret desetoj godišnjici Daytona, vrijeme je da revidiramo kako će se ta transformacija nastaviti. Jasno je , da ukoliko želite normalniju zemlju, sami vodite svoje poslove. Sa uspješnim okončanjem misije SFOR-a i prošlogodišnim prebecivanjem ovlasti na evropske snage koji imaju drugačiju vrstu mandata, nadam se da u sljedećih godinu dana ili tako nešto, možemo očekivati prisutstvo međunarodnih civilnih snaga, posebno kada imamo na umu da su u BiH opći izbori zakazani za 2006 godinu, gdje i leži budućnost zemlje. Pitanje koje ste mi postavili, da li je BiH spremna ući u evoprske integracije, je u stvari pitanje o tome kako ćemo se pripremiti da pomognemo bržu intergraciju u euroatlanske institucije. Šta će ta debata donijeti, ne znam, ali smatram da građani BiH moraju o tome diskutirati i nadam se da hoće i to u smislu -kako ostvariti ciljeve o kojima smo se svi dogovorili.

Na pitanje da li je BiH strateški važna za Sjedinjene Države u borbi protiv terorizma, gospođa Stevens odgovara.

Stevens: Smatram da je jedna od lekcija koje smo naučili u posljednjih nekoliko godina to da je svako mjesto važno kada je u pitanju borba protiv terorizma. Zasigurno, u BiH trebamo obratiti pomnu pažnju , kao što to radimo i drugdje. Ono što nam je drago jest da u BiH živi stanovništvo koje cijeni američku ulogu u posljednjih nekoliko godina i koje je vrlo naklonjeno zapadnim vrijednostima i evropskoj intergraciji. Međutim, kao i drugdje, moramo imati na umu da postoji opasnost od terorizma, a smatram da je vlada BiH u tom smislu od pomoći i da surađuje.

XS
SM
MD
LG