Linkovi

Uznemirenost Moskve pred dolazak George Busha


Američki predsjednik George Bush je danas iz Washingtona krenuo u petodnevnu posjetu u četiri evropske zemlje, pridružujući se svečanostima obilježavanja 60-te godišnjice završetka Drugog svjetskog rata. Njegovo putovanje prate kontroverze i uznemirenost Moskve.

Uživajte u Holandiji, poručili su danas reporteri predsjedniku Bushu.

Radujem se tome, odgovorio gospodin Bush.

Medjutim, ono čemu se predsjednik možda ne raduje je potencijalno napet susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Predsjednik danas stiže u Latviju, zatim ide u Holandiju, Rusiju i bivšu republiku Sovjetskog saveza, Gruziju. Glavni razlog posjete je proslava 60-te godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, kojeg svi ne vide kao trenutak oslobodjenja.

Mi smo bili jako sretni da je 8 maja rat bio završen, ali za Litvaniju, Latviju i Estoniju, 9 maj je bio početak 50-to godišnjeg ropstva, kaže predsjednik Litvanije Valdad Adamkus.

Predsjednikovi savjetnici kažu da će Bush podsjetiti Putina da je kraj Drugog svjetskog rata donio Sovjetsku okupaciju baltičkim zemljama.

Sam predsjednik je to rekao u intervjuu za državnu televiziju Litvanije, datom pred polazak.

Predsjednici Litvanije i Estonije su odbili Putinov poziv da sljedeće sedmice prisustvuju centralnoj proslavi Dana pobjede u Evropi, koja će se održati u Moskvi. Oni, kao i mnogi u njihovim zemljama, smatraju da je za njih kraj rata označio početak tiranije, odnosno Sovjetske vlasti koja je njihovim zemljama upravljala gotovo pet decenija. Rusija odbacuje tvrdnje da je ilegalno anektirala tri baltičke republike, ističući da su baltičke vlade u to vrijeme dobrovoljno pozvale Sovjetsku armiju u svoje zemlje i da su se složile da se priključe Sovjetskom savezu.

Predsjednik Bush je,u istom intervjuu, Bjelorusiju nazvao posljednjom diktatorskom zemljom u Evropi.

To je posljednji diktatorski režim u Evropi, rekao je Bush, dodajući da će Sjedinjene Države raditi sa zemljama u regionu kako bi osigurale da izbori u toj bivšoj Sovjetskoj republici budu fer i slobodni.

Sljedeći izbori u Bjelorusiju zakazani su 2006. godine.

Predsjednik Bush kaže da će od Putina zatražiti da saradjuje sa bivšim Sovjetskim republikama i dodaje da će ga, takodjer, podsjetiti da se odluke ruskog predsjednika odražavaju i na privlačenje stranog kapitala.

Predstojeći susret Bush-Putin, dolazi samo tri mjeseca nakon što dvojica lidera posljednji put bili zajedno. Tada se Putin, kako se izvještava, osjećao uvrijedjenim Bushovim primjedbama o njegovom pritisku na rusku demokraciju i medije.

Bijela kuća je jučer nastojala dokazati da nema raskola izmedju dvojice predsjednika.

Mi sa Rusijom imamo dobre odnose. Mi imamo dobre strategijske odnose sa Rusijom. Mi tijesno saradjujemo sa Rusijom u mnogim oblastima, rekao je glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellen.

Medjutim, da može biti napetosti u susretu Bush-Putin, u ponedjeljak, govori i neobičan korak, o kojem danas izvještava New York Times, kojeg je poduzelo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije slanjem protestnog pisma Condoleezza-i Rice. Rusija je uznemirena zbog toga što je Bush produžio svoj put na promoviranju demokracije u Latviji i Gruziji.
Omer Vatrić, Glas Amerike Washington.

XS
SM
MD
LG