Linkovi

Kalifornija je magnet za useljenik


Sjedinjenje Države su useljenička država, međutim useljenici mogu izazvati stres u vrijeme dok se doseljenici i stanovništvo koje već duže živi na određenom području ne naviknu jedni na druge. Novinar Glasa Amerike, Mike O Sullivan je posjetio Californiju, odredište za mnoge useljenike koji dolaze u Ameriku, kojih je potreba primorala sa nauče da žive jedni s drugima.

Kalifornijski gradovi su magneti za useljenike, koji se naseljavaju, međusobno djeluju i stvaraju novi identitet u njihovoj novoj domovini.

Los Angeles je dom Armencima, Afrikancima, Tajlanđanima, Irancima i mnogim drugima. Neki, kao što su Koreanci i Filipinci u Americi čine najveću etničku skupinu van njihove rodne zemlje.

Uesljenici se često naseljavaju u zajednice u kojima već žive njihovi sunarodnajci. U Chintownu-u u San Francisku, novi useljenici iz Kine i Tajvana su pronašli i svoju domaću hranu i društvene institucije, te se mogu lako sporazumijevati govoreći na lokanim dijalektima. Svakodnevna trgovina ipak zbližava useljenike. Liang Liang je u Californiju došao iz Šangaja u Kini i radi u maloj prodavnici svog ujaka. On kaže da su većina mušterija Koreanci, Filipinci ili Meksikanci. Oni nekad govore iskrivljenim engleskim jezikom ili se sporazumijevaju na njihovim lokalnim jezicima.

Jedna trećina stanovništva koja živi u Californiji su Hispanici, čiji korijeni potiču iz vremena dok je Californija bila dio španske kolonije Mexica. Međutim, većina su ih nedavni useljenici , uključujući nekoliko miliona koji su u Sjedinjene Države došli ilegalno.

U prošlosti su postojala nastojanja da se ograniči imigracija, jer su se neki plašili da će izgubiti poslove, dok su se ostali bojali uvođenja stranih kultura. U 19. i 20. vijeku većina izražavanja antiuseljeničkog sentimenta u Americi bila je izražena u Californiji.

Susan Goldstein, zaposlena u gradskoj biblioteci San Franciska kaže da su u to vrijeme muzika, ali i brošure upozoravale od opasnoti useljenika iz Kine i Japana.

”Imali smo čak i natpis na kutiji cigareta na kojoj je pisalo, proizveli samo bijelci, kako bi se označilo da u proizvodnom procesu nisu učestvovali useljenici iz Azije.

Među ljudima različitih vjera, etničkih pripadnosti i rase postoji napetost, kaže Robin Toma iz gradske komisije za poštivanje ljudskih prava.

”Mi znamo da je problem naslijeđen. Pitanje je, kako ga riješiti? Da li ga zaboraviti i ignorirati i dozvoliti da dalje narušava odnose iza očiju javnosti, ili o njemu govoriti javno i onda kada se svi oko ovog pitanja slože, ostaviti ga iza sebe, onako kako to najbolje možemo.“

U mnogim zajendnicama se organizraju časovi engleskog jezika ili obrazovni programi koji useljicima pomažu da se prilagode čak i onda kada etničke zajednice djeluju na tome da održe svoje tradicije.

Mark Baldassare iz kalifornijskog Instituta za politiku kaže da istraživanja javnog mijenja pokazuju da većina građana Californije ilegalne useljenike smatra štetnim po državu, dok imaju pozitivne poglede na useljenike uopćeno gledano.

”Mislim da Californija useljenicima iz Azije i Latinske Amerike znači isto ono što je otok Ellis u New Yorku značio za useljenike iz Evrope i Srednjeg istoka.“

Isto se tako Californija u očima useljenika vidi kao odgovarajuće mjesto na kojem oni mogu vidjeti da je Amerika različito i dobrodošlo društvo.

XS
SM
MD
LG