Linkovi

Prošla godina bila je teška za novinare u svijetu


Medjunarodna organizacija za zaštitu prava novinara i slobode medija Reporteri bez granica, ocijenila je 2004. posebno teškom i opasnom godinom za one koji rade u medijima, nazvavši je godinom za žaljenje - jer je obavljajući svoj posao poginulo 53 novinara i više od 100 ih je hapšeno i zatvarano.

U svom redovnom godišnjem izvještaju ova organizacija sa sjedištem u Parizu navodi da je Irak bio najopasnije mjesto za novinare i to već drugu godinu za redom. Tamo je prošle godine ubijeno 19 novinara.

Prošle godine ubijena su 53 novinara. To je najveći broj žrtava u trendu koji raste još od 1995., situacija dakle biva sve gora. Mi zaista ne znamo zašto je to tako. U redu, uglavnom je to povezano sa ratom u Iraku, gdje je prošle godine ubijeno 19 novinara, ali takodje imamo osjećaj da sve više i više ljudi želi da ubija novinare. Znate, sve donedavno novinari su smatrani neutralnim posmatračima, ali to više nije slučaj, kaže Jean Francois Julliard, šef za kontakte s javnošću organizacije Reporteri bez granica, pokazujući novi pano sa imenima novinara ubijenih i zatvorenih u ovoj, 2005. godini.

Nažalost, imamo loš osjećaj da će se taj trend nastaviti. Vidite, samo od januara ove godine ubijeno je 22 novinara, od čega 9 samo u Iraku.
Imamo nekakav predosjećaj da će se to nastavljati mjesecima i godinama, jer novinari postaju mete napada sve više zbog toga što u svojim zemljama pišu o korupciji, o lošem radu političara itd. Ne, zaista ne možemo biti optimistični.

Reporteri bez granica izražavaju i zabrinutost u vezi sa stanjem medijskih sloboda u Sjedinjenim Državama, gdje je sve više novinara suočeno sa pravnim i zakonskim problemima zbog odbijanja da otkriju povjerljive izvore svojih informacija.
Inače, izvještaj koji, zemlju po zemlju, nabraja sve izazove i prijetnje sa kojima su se novinari suočavali u 2004. godini, objavljen je danas - na Svjetski dan slobode medija.

XS
SM
MD
LG