Linkovi

Doris Pack - Kantoni umjesto entiteta  u BiH


Šef Komisije Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu, Doris Pack, predlaže novu kantonizaciju BiH - redukciju sadašnjih kantona na tek nekoliko - RS, Brčko i još par kantona na ostatku bh teritorije. To bi, praktično, označilo nestajanje sadašnje Federacije.

Goospodja Pack je uvjerena da bi traženo provodjenje policijskih reformi i admistrativna podjela policije mogla biti dobar povod da se, na isti način, završi i rekantonizacija države:

"To je dobar trenutak za promjene državne strukture, koja je zaista suviše komplikovana. Ako su u stanju da provedu policijske reforme, kako je planirano, zašto ne mogu, zajedno s tim, provesti i sturkturne reforme unutar Daytona. Vjerujem da je to moguće i ako su realni, treba li bi biti za to i trebali bi to tako i uraditi. Takvo nešto ne može biti učinjeno svana. Mi možemo samo dati input, i želim da bude jasno da nam nije cilj da bilo šta uništimo. Zahtjevamo od njih da Bosnu i Hercegovinu ustroje tako da ta držav može stvarno da funkcionira.

Što se tiče straha za opstanak Republike Srpske- stvarno nije važno da li je u pitanju entitet ili kanton, to ostaje RS.

Da je u to u saglasnosti sa snažnim pozivima za promjenu Daytona? Da, to znači promjenu Daytona. Dayton je postavio državu takvu kakva je, to, po mom mišljenju, nije učinjeno za vječnost, riječ je o privremenoj strukturi, koja je zaustavila rat i dala šansu BiH da postane država. Ta struktura treba da bude ojačana i mislim da je sada pravo vrijeme za to. Slično sam pokušala decembra 2003. Dala sam prijedlog Mazovjeckom, Košniku i ostalima da navedu političare da preuzmu odgovornost da započnu reforme. To lokalni političari treba da urade, bez potrebe da uništavaju bilo šta. Republika Srpska, na primjer, je koliko - toliko funkcionalna, ali treba da suverenost prepusti bh državi, kao što je to učinila Federacija, kao što to treba učiniti jedan kanton. Na kraju, RS treba da opstane, i Srbi treba da znaju da će to tako i ostati, imache samo drugo ime, da li kanton ili region, svejedno je.

Uloga novog Visokog predstavnika u BiH bi, prema gospodji Pack, trebala biti umnogome izmijenjena:

"Europski parlamentarci vjeruju da je još uvijek potrebna jaka ličnost kao predstavnik EU u BiH, ali nasljednik lorda Ashdowna ne treba imati na raspolaganju sve moći koje su bile date njegovom prethodniku. Više nije vrijeme za to. Trudimo se da se uspostavi vladavina prava, a takva upotreba moći nije u sagasnasti sa našom namjerom- može se upotrijebiti samo na vrlo nedemokratski način. Sada se ne možete žaliti sudu na odluke Visokog predstavnika, čak neki od bh političara imaju zabranu na javne dužnosti za cijeli život! Ne mislim da je to dobro i pravo i takva praksa mora biti prekinuta!

Prema uvjerenju šefice uticajne komisije Europskog parlamenta, riječ je o kritičnom trenutku. Promjene u BiH moraju biti provedene iz jednostavnog razloga što država ovakva kakva je nije kopatibilna sa standardima EU, kojoj bi seželjela pridružiti.

XS
SM
MD
LG