Linkovi

Predsjednik, princ i nafta


U vrijeme pred ljetne odmore i rekordno visoke cijene goriva u Sjedinjenim Državama, predsjednik Bush se jučer na svom ranču u Texasu susreo sa Saudijskim princom nasljednikom Abdulahom. Veća proizvodnja nafte, koju su obećali gosti iz Saudijske Arabije nije bila jedina tema razgovora.

Sjedinjene Države i Saudisjka Arabija su se na ranču Craford još više približile sporazumu koji bi Saudijskoj Arabiji dozvolio da se priključi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Sa Američke strane, dočekujući princa na svom ranču, predsjednik Bush je ukazao na drugu važnu temu razgovora.

”Visoke cijene nafte će nanijeti štetu tržištu. I on to zna. Radujem se da ćemo o tome razgovarati, kao što znate, mi ćemo govoriti o kapacitetima njegove zemlje. To je važna tema.“

Predsjednik i princ su se zatim zagrlili i držeći se za ruke krenuli na sastanak sa kojeg su izašli sa Saudijskim planom veće proizvodnje nafte. Prijedlog uključuje investiranje 50 milijardi dolara u naftna polja u Saudijskoj Arabiji. To će Saudijske kapacitete povećati sa 11 miliona barela na dan na 12, 5 miliona do 2009. godine, i do 15 miliona barela tokom naredne decenije.

Plan ima za cilj podsticanja proizvodnje sirove nafte, ali ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, Adel al-Jubeir kaže da to nije ključni problem.

”Neće biti velike promjene ukoliko mi iz Saudijske Arabije u Sjedinjene Države dopremimo dodatnih milion ili dva miliona barela sirove nafte. Ukoliko vi tu naftu ne možete preraditi, pretvoriti je u benzin, to neće smanjiti cijene goriva.“

Saudijci su boravak u Texasu iskoristili i za nenadnu i vrlo neupobičajenu posjetu jednom od lokalnih restorana, u pokušaju uvjeravanja nezadovoljnih američkih potrošača.

Industrijski experti, medjutim, kažu da Amerika neće uskoro vidjeti niže cijene, ali da plan može biti koristan na srednjeročnom i dugoročnom planu.

Saudijska Arabija je inače najveći svjetski proizvodjač nafte i jedina članica OPEC-a koja će uskoro značajnije povećati proizvodnju. Ohrabreno time jučer je tržište u New Yorku, pred zatvaranje, smanjilo cijene za 82 centa, na 54 dolara i 57 centi po barelu.

XS
SM
MD
LG