Linkovi

Hoće li  teleskop Hubble ostati u orbiti?


Hubble-ov teleskop se smatra jednim od najvažnijih instrumenata u astronomiji, ali u godini u kojoj obilježava 15-tu godišnjicu u orbiti njegova budućnost je ipak neizvjesna.

Prije 15 godina NASA je započela novu eru u astronomiji.

Nakon prevazilaženja nekoliko ranih problema, Hubbleov teleskop je promijenio način na koji čovjek poima svemir.

”Danas je vrlo teško naći bilo koju knjigu o astronomiji da nije ispunjena slikama o otkrićima koji dolaze kroz Hubbleov teleskop.“

David Leckrone je vodja naučnog tima, koji je sa Hubble programom od početka. On kaže da su mnoga velika otkrića obavljena ovim teleskopom bila prava iznenadjenja.

On odgovara na pitanja koja prije njegovog lansiranja nismo čak znali ni postaviti, kaže David Leckrone.

Tokom godina postojani priliv značajnih naučnih otkrića i spektakularnih slika svemira bio je moguć posjetom Hubbleovom teleskopu u orbiti, nepohodnim popravkama i dodavanjem novih instrumenata. Sada, medjutim, bez novog servisiranja, mehaničke komponente teleskopa, biće istrošene, kako se očekuje, u 2007. godini. Nakon gubitka svemirskog shuttlea Columbia u 2003. godini, planirana posjeta Hubbleovom teleskopu je odgodjena. Astronomi, javnost i Kongres tvrde da Hubbleov teleskop treba spasiti.

Predložena misija robotskog održavanja teleskopa, nakon neovisne provjere, pokazalo se da neće biti efikasna, ali došlo je do novih nada dolaskom novog direktoraNASA-e, Michaela Griffina, koji je obećao ponovo razmotriti odluku svojih predhodnika o poništavanju misije sa ljudskom posadom za servisiranje svemirskog teleskopa Hubble.

Odmah nakon prvog lansiranja, revidiraćemo razloge za i protiv ponovnog uspostavljanja SM4Hubble - shuttle servisne misije 4, rekao je Michael Griffin.

Ma kakva ga sudbina zadesila svemirski teleskop Hubble je osigurao svoje mjesto u istoriji i u narednom vijeku ljudi će još uvijek spominjati dostignuća ostvarena teleskopom Hubble.

XS
SM
MD
LG