Linkovi

Evropska budućnost Kosova


Kako se čulo jučer u američkom State Departmentu, državni sekretar Condoleezza Rice se sastala ove nedjelje s članovima Medjunarodne Krizne Grupe, kojom prilikom se razgovaralo i o posljednjem izvještaju grupe gdje se preporučuje neovisnost Kosova. Mediji navode kako su iz Medjunarodne krizne Grupe upitali državnoga sekretara namjerava li Washignton završiti posao na Balkanu koji je započeo Richard Holbrooke, te da je ona odgovorila pozitivno. Istodobno američki mediji navode riječi zamjenika državnoga sekretara za politička pitanja, Nicka Burnsa koji je kazao da se Washington nada da će dvije hiljade i peta biti godina progresa na Kosovu.

Gospodin Burns nije dao detalje o kakvom se rješenju na Kosovu može raditi, ali je poznat stav State Departmenta prema kojem su i dalje standardi prije statusa obavezni, ali, kako je rekao glasnogovovrnik State Departmenta Adam Ereli, Amerika pomaže Kosovu u dostizanju tih standarda.

Iz Brisela stiže da Evropska unija neće ostaviti Kosovo izvan procesa stabilizacije i pridruživanja, osmišljenog za balkanski region, ali se njena izvršna vlast, Evropska komisija, za sada suzdržva od predvidjanja u kojem će smijeru ići politički proces kreiranja kosovske budućnosti.

Evropska unija neće ostaviti Kosovo izvan procesa stabilizacije i pridruživanja, osmišljenog za balkanski region, ali se njena izvršna vlast, Evropska komisija, za sada suzdržva od predvidjanja u kojem će smijeru ići politički proces kreiranja kosovske budućnosti, najkraći je sažetak danas objavljenog dokumenta Komisije, po nazivom "Evropska budućnost za Kosovo".

Obećavajući da nema povratka na stanje od prije 1999. godine, evropski komesar za prossirenje Olli Rehn, naglašava da će ova i naredna godina biti ključne za Kosovo:

"Standardi postavljeni od strane UN, koji se tiču vladavine prava, prava i zaštite manjina te decentralizacije, biće razmatrani ovog ljeta i ako ako rezultati dostignutih standarda budu pozitivni, treba očekivati da razgovori o kosovskom statusu započnu na jesen".

Komisija, umjesto političkih aspekata kosovskog pitanja, naglašava ekonomske- razvoj, finansijski sistem, te regionalnu saradnju. Ukazuje se, s tim u vezi, na činjenicu da je i pored dosadašnjih 1,6 milijardi eura evropske pomoći, nezaposlenost na Kosovu alarmantna, da je bruto-nacionalni dohodak dostigao tek 1000 eura, što je tri puta manje od, primjerice, Bugarske i Rumunije, koje bi se trebale pridruzziti Uniji 2007. godine...

Ipak, za komesara Rehna, pominjanje kosovske budućnosti je neodvojivo od dijaloga sa Beogradom-S tim u vezi, upozorava da tok dijaloga sa Prištinom neće usporiti državnu zajednicu u evropskim integracijama-naprotiv- konstruktivan odnos Beograda u tom dijalogu može biti od koristi za njegove evropske integracije, poruka je evropskog komesara.

"Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da zauzmu konstruktivan pristup i razgovaraju na otvoren i konstruktivan način. Dijalog Beograda i Prištine je neophodan. Predsjednik Srbije, Boris Tadić, je pozvao kosovskog predsjednika, Ibrahima Rugovu, na direktne razgovore - pozivamo kosovske lidere da se sustrenu i razgovaraju sa srpskim liderima".

XS
SM
MD
LG