Linkovi

Zašto u Sjedinjenim Državama opada broj inostranih studenata


Već nekoliko godina interes stranih studenata za studij u Americi opada. Po prvi put u nekoliko decenija studenti koji studiraju u inozemstvu ne biraju koledže i univerzitete u Americi. Međunarodni studenti se opredjeljuju za Australiju, Britaniju, Kanadu, Hong Kongu, Singapur, Kinu i Indiju.

Iz tog razloga, američki univerziteti su u prošloj godini zabilježili opadanje stranih studenata za 2,5%. Univerzitet George Mason, nedaleko od Washingtona, je ocijenjen kao najraznolikiji univerzitet sa stanovišta broja zemalja iz kojih dolaze studenti. Međutim, iako ti studenti dolaze iz 140 zemalja, njihov broj je opao.

Andrew Flagel, dekan za prijem na Univerzitetu George Mason je izjavio da je jedan od razloga opadanja interesa taj što je režim oko dobijanja studentskih viza za Ameriku pooštren.

”Broj studenata koji uspiju dobiti vizu na vrijeme i ući u Sjedinjene Države se znatno smanjio i to ima uticaja i na nas, naročito na broj studenata na završnoj godini na ovom Univerzitetu. Takođe smo primijetili znatno smanjenje broja aplikacija za upis međunarodnih studenata.“

Prema istraživanjima Udruženja međunarodnih predavača, opadanje je nastalo i kao rezultat povećanja cijene koštanja studija u Americi.

Dekan Flagel je rekao da se američke obrazovne institucije suočavaju sa agresivnom konkurencijom na univerzitetima iz drugih zemalja gdje se govori engleski.


Obrazovni sistem u Americi je sasvim drugačiji. Mnogi ljudi iz Evrope, npr. moji prijatelji iz Danske odlaze na studij u Englesku jer je obrazovni sistem sličniji programu koji pohađaju u Danskoj, kaže Marko Caiafa, student iz Danske.
A evo šta o tome misli Fanta Aw, direktorica Odjela za međunarodne studente pri Američkom univerzitetu u Washingtonu.

”Od 11. septembra postoji percepcija da Amerika više nije otvorena prema stranim studentima kao što je nekad bila. Uprkos naporima da se ovo viđenje prevaziđe, ono je idalje vrlo moćno kod mnogih. Naročito oni iz bliskoistočnog regiona smatraju da Amerika nije otvorena, tako da i studenti iz tih zemalja ovdje ne dolaze u onom broju u kojem su nekad dolazili.“

Anisa Ismail, studentica iz Malezije pohađa 1. godinu studija na Američkom univerzitetu. Za nju je iskustvo studiranja u Americi za sada pozitivno iskustvo uprkos ubjeđenju koje imaju njeni prijatelji iz Malezije.

”Prijatelji s kojim se dopisujem i kojima sam rekla da idem studirati u Americi bi me pitali zašto sam se odlučila za Ameriku, tamo je opasno i pitali su me zar se ne plašim. Meni je to zvučalo čudno, ali ovo mišljenje je vrlo uvriježeno u mojoj zemlji.“

Da bi se prevazišlo ovakvo vjerovanje, na Univerzitetu George Mason rade na promoviranju i uspostavi međunarodnog partnerstva sa univerzitetima u Kini, Njemačkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Analitičari kažu da promjena percepcije i promoviranje vrijednosti američkog školovanja može utjecati na to da se situacija oko upisa međunarodnih studenata na američke univerzitete promijeni na bolje.

XS
SM
MD
LG