Linkovi

Vraćanje američkog ugleda medju muslimanskim zemljama


Predsjednik Bush se obratio jednom od svojih najvjernijih političkih savjetnika, Karen Hughes, sa zadatkom da vrati ugled Amerike u inozemstvu, među muslimanskim zemljama.

Izbor osobe pokazuje da trenutna administracija daje veliki značaj ovom zadatku. Kako se radi o naimenovanju za Podsekretara za tzv. javnu diplomaciju, sada nominaciju gđe. Hughes treba da potvrdi Američki senat. Za Glas Amerike izvještava Amy Katz.

Ne mogu ni zamisliti nekoga ko bi bolje odgovarao za ovu poziciju od Karen Hughes, poziciju koja za zadatak ima da se svijetu prenese naša priča, razvije dijalog između država i Amerike i promoviraju univerzalne vrijednosti, kaže državni sekretar Condoleezza Rice.

Kada je gospodja Rice nominirala Karen Hughes za novog državnog podsekretara za javnu diplomaciju, ona je ujedno izjavila da Amerika mora više raditi na promoviranju demokracije. Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, Sjedinjene američke države su priznale da su postale neomiljene u mnogim zemljama svijeta, a naročito u muslimanskim državama.

Helle Dale, konzervativna analitičarka pri washingtonskoj fondaciji Heritage, kaže da dio problema leži u tome što se Amerika nije dovoljno približila muslimanskom svijetu, uključujući arapske zemlje, Indoneziju i Pakistan. Međutim, dodaje ona, o Americi se priča i u ovim državama.

”Možete se kladiti da ljudi pričaju o nama. U nekim mjestima smo im pozitivna opsesija. Međutim, ukoliko se i naš glas ne bude čuo dok razgovaraju o nama, počet će prepričavati priče i oslanjati se na holivudske filmove i sredstva masovnog komuniciranja, što po mom mišljenju nije loše jer su to sve naši proizvodi, međutim oni ne daju cjelovitu sliku o Americi kao državi.“

Konsultanska grupa koju je osnovao kongres se pozabavila izučavanjem ovog problema. U izvještaju koji je grupa objavila za 2003. god. predlažu se novi načini kako da se Amerika približi arapskom i muslimanskom svijetu.

Ambasador Diana Lady Dougan je članica grupe. Ona je rekla da se napori moraju napraviti među širokim masama, a da moraju početi od mladih naraštaja.

”Preko 50% stanovnika u muslimanskom svijetu imaju najviše 16 godina tako da skupa s drugim naporima koje činimo, moramo uključiti i generaciju koja nije rođena s osjećajem mržnje. Oni se nisu rodili razmišljajući da postoji muslimanski svijet s jedne, a ostatak svijeta s druge strane.“

Nominovani podsekretar Karen Hughes se složila da je jedini način da se uđe u mirnu budućnost da se sva djeca u svijetu nauče kako da poštuju i slave međusobne razlike.

”Ovaj posao će biti težak. Viđenja se ne mogu promijeniti ni brzo, ni lako. Ovo je borba različitih ideja. Jasno je da u svijetu nakon 11. septembra moramo bolje raditi na uspostavljanju veze s muslimanskim svijetom. Prema izvještaju Komisije 11. septembar, ukoliko Amerika ne uspije povesti agresivniju kampanju da sebe definira, ekstremisti će uživati u mogućnosti da oni obave taj posao. Naši napori u javnoj diplomaciji moraju uključiti i širu svjetsku zajednicu - dakle evropske države i Južnu Ameriku.“

Ibrahim Hooper iz Vijeća za američko -islamske odnose, kaže: Cjelokupna politika prema Bliskom Istoku, po mom mišljenju, predstavlja ključ problema. Prema izraelsko-palestinskom konfliktu trebamo zauzeti izbalansiran stav. Moraju nas vidjeti kao realnog i iskrenog pregovarača. Prema tradiciji, koja traje već decenijama, nas vide kao posrednika koji se zauzima faktički za samo jednu stranu u ovom konfliktu i mislim da ovo predstavlja najvažniji problem s kojim se moramo suočiti.

Gospodin Hooper je takođe rekao da se nada da će Karen Hughes moći izvršiti uticaj na američku politiku zahvaljujući svom bliskom odnosu s predsjednikom Bushom. A to, prema njegovim riječima, gđu. Hughes stavlja u dobru poziciju kako bi uspjela u zadatku promoviranja Amerike kao pozitivnog i izbalansiranog čimbenika u muslimanskom svijetu.

XS
SM
MD
LG