Linkovi

Igrom protiv stresa


Naučnici s Univerziteta u Južnoj Kaliforniji su pretvorili tehnologiju za video igrice u terapeutsko sredstvo koje pomaže pri liječenju stresa kod američkih vojnika koji se vraćaju iz Iraka. Na Institutu za kreativnu tehnologiju pri istom Univerzitetu naučnici koriste igru čiji je cilj obuka vojnika u vodjenju i taktici kao sredstvu za liječenje post-traumatskih poremećaja.

Te stvari se američkim vojnicima ešavaju tokom obavljana njihovih dužnost u Iraku. Tijekom posljednje dvije godine poginulo je više od 150 vojnika, a na tisuće ranjeno.

Međutim ne treba samo ranama vrijeme da zacijele. Istraživači kažu da 1 od 6 vojnika koji su obavljali dužnost u Iraku pokazuju znakove post-traumatskih poremećaja. Simptomi tih poremećaja su ponovno preživljavanje zbivanja iz prošlosti, uznemirenost i strah od vraćanja u normalan život – svi ti simptomi nastaju kao posljedica straha i napetosti u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Na Univerzitetu u Južnoj Karolini tvrde da su pronašli uspješan način za liječenje ovog stanja. Radi se o video igrici.

Za pronalaženje sredstva za liječenje, istraživači su koristili istu tehnologiju koju Američka vojska koristi za program obuke.

Psihoterapija je usvojena od video igre koja se zove Full Spectrum Warrior.

U igri se pacijenti, odnosno vojnici-povratnici iz Iraka, suočavaju sa sličnim situacijama koje su tamo iskusili.

U igrici se koristi tehnologija za simulaciju stvarnih scena pod uvjerljivim uvjetima. Možemo izabrati nekog tko je prošao kroz teške trenutke u gradskom području i početi sa predgradjem krećući se postepeno u gradu, dodajući zvukove, stvari poput borbe koja odjekuje u daljini, eksplozije bombi ili vozila koja brzo prolaze. Na taj način možemo uskladiti napetost tako da osoba osjeti tenziju, a onda uči kako da je prevlada i da se nosi sa emotivnim sjećanjima koja su uobičajena za tu vrstu poremećaja, ali se najčešće potiskuju, kaže Dr. Albert Rizzo, istraživač pri Institutu za kreativnu tehnologiju pri Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji

Jedan od načina da se to prevaziđe je da se pacijent postepeno suoči sa situacijom koja je slična onoj iz stvarnosti, ali u kliničkom okruženju. U toku terapije, kažu istraživači, stvaraju se emotivne reakcije kod pacijenta koje on zatim mora prevazići zajedno sa terapeutom.

Planira se da se ova terapija uvede i u Iraku tako da i vojnici i psiholozi koji se tamo nalaze mogu dati svoje mišljenje o njoj.

Iako mnogi na ovu terapiju gledaju kao na nešto zanimljivo, mišljenje vojske je da ona predstavlja rješenje za jedan od rastućih problema u američkom društvu – način da se pristupi veteranima rata koji su traumatizirani usljed služenja u Iraku.

XS
SM
MD
LG