Linkovi

Muzej Abrahama Lincolna


Predjsednički muzej Abrahama Lincolna se zvanično otvara ove subote, 16. aprila u gradu Springfiled, savezna država Illinois. Muzejom se odaje počast životu i ostavštini najpoznatijeg bivšeg stanovnika tog grada, čovjeka koji je bio 16-ti američki predsejdnik. Nedavna istraživanja navode da je Lincoln bio treći predsjednik po popularnosti među Amerikancima, odmah poslije Ronalda Reagana i Billa Clintona. Novinar Glasa Amerike George Dwyer je u Springfieldu pokušao naći odgovor zašto je Abraham Lincoln toliko omiljen i 140 godina nakon smrti.

16-ti američki predsjednik Abraham Lincoln je veliki lik u američkoj istoriji. Ali njegova ostavština je još veća, kaže istoričar Tom Schwartz.

Shvatite da su ideali koje je Lincoln zastupao, i ono za šta se borio tada, još uvijek važni i danas. To ga zaista čini velikanom svjetske istorije, a ne samo istorije naše zemljem, kaže gospodin Schwartz.

Građanski rat bio je velika kriza u američkoj istoriji, a također i velika kriza tokom Lincolnovog predsjednikovanja. U pitanju je bio integritet američke unije, sloboda za robove-Amerikance afričkog porijekla.

Lincoln je to također smatrao i bitkom za opstanak same demokracije.

Lincoln je smatrao da je to bio momenat od kritične važnosti, kada je američki eksperiment demokratske vlade bio pod opsadom i kada je bilo pitanje da li će preživjeti. Ono za šta se Lincoln borio bio je ne samo opstanak unije, već veći ideal onoga šta je Amerika značila za svijet, kaže gospodin Schwartz i naglašava da ono što u muzeju nastoje uraditi je dati ljudima pregled Lincolnove priče i vanjskog Lincolnovog okruženja.

Kako bi to postigli, istoričar u Lincolnovnoj biblioteci, Bryon Andreason je napravio niz plaketa širom grada na kojima stoji: Tražite li Lincolna?

Koncept je omogućiti posjetiteljima da dođu i pokušaju zamisliti kako je sve ovo izgledalo kada je Abraham Lincoln tu živio. Jedno od mjesta gdje se nalazi takva plaketa je i bivša Lincolnova kuća, kaže on.

Nakon što je Lincoln ubijen, njegovo su tijelo prenijeli ovdje u Springfield i upravo je ovdje u ovoj sobi u gradskoj vijećnici on održavao svoje važne govore i tu mu je i tijelo nakon smrti bilo izloženo, kaže gospodin Andreason.

Lincolnovi govori i zapisi, od kojih se mnogi nalaze u biblioteci u Springfieldu su toliko duboko elokventni, kažu istoričari, da su utjecali i na svjetsku kulturu.

Lav Tolstoj, veliki ruski pisac je smatrao Lincolna minijaturnim Hristom, Mahatma Gandhi je Lincolna smatrao velikim državnikom, Margaret Thatcher je također bila veliki ljubitelj Abrahama Lincolna. Sama činjenica da, kada odete na mjesta kao što su južna Koreja, Japan i Tajvan, gdje imate takmičenja u kojima učenici recitiraju na engelskom njegovo obraćanje u Gettysburgu vam naglašava moć Lincolnovih riječi i elokvencije, kaže Tom Schwartz.

Kada je Lincoln ubijen u atentatu 1865, jedan od njegovih prijatelja je tugu nacije izrazio riječima: On sada pripada vječnosti. I to je zaista tako.

XS
SM
MD
LG