Linkovi

Reforme u arapskim zemljama


U trećem godišnjem izvještaju o razvoju arapskog društva kojeg je sastavila grupa vodećih arapskih intelektualaca uz podršku Ujedinjenih nacija, kaže se da su vlade arapskih zemalja iznevjerile težnje svojih naroda za razvojem, sigurnošću i slobodom. Da bi ispravile te propuste, vlade tih zemalja pozivaju na ubrzavanje demokratskih reformi, posebno onih koje imaju za cilj jačanje osnovnih sloboda, ograničavanje monopola na moć koju sada imaju izvršne vlasti i osiguravanje nezavisnog pravosuđa i slobode govora.

U izvještaju arapskih intelektualaca se također kritikuje vanjska politika Sjedinjenih država, posebno kada je u pitanju Irak i izraelsko-palestinski sukob. Glasnogovornik američkog State Departmenta Richard Boucher rekao je da Sjedinjene države taj izvještaj smatraju dobrim, mada se ne slažu sa svim zaključcima koji su u njemu izneseni.

”Ja neću reći da prihvatamo sve što je u tom izvještaju, ali kada je riječ njegovom cilju - da pokuša dijagnosticirati i identificirati prepreke u razvoju arapskog svijeta i stvari koje se mogu i trebaju uraditi u arapskom svijetu u smislu reformi i promjena - mi mislimo da su izvještaji te vrste važan doprinos mogućim promjenama.“

U Izvještaju o razvoju arapskog društva u 2004. godini govori se o eventualnim posljedicama po arapske vlade ukoliko sada nešto ne poduzmu. U nedostatku demokratskih i efikasnih mehanizama kojima bi se ukazalo na nepravde i ostvarile političke promjene mnogi mogu doći u iskušenje da krenu u nasilne proteste, uz opasnost od unutrašnjih nemira, upozorava se u pomenutom izvještaju. To može dovesti do haotičnih i naglih promjena na vlasti nasilnim putem, što ne garantuje da bi novi režimi bili poželniji od prethodnih.

XS
SM
MD
LG