Linkovi

Univerzalni principi slobode


U nedavno objavljenom izvještaju State Departmenta o podršci koju Sjedinjene države pružaju zaštiti ljudskih prava i demokratije analiziran je američki angažman prema vladama i nevladinim organizacijama u nekih devedeset zemalja. Američki državni sekretar Condoleezza Rice kaže da se u tom izvještaj naglašava da su sloboda, demokratija, i poštivanje ljudskih prava univerzalni principi koje su obavezne štititi sve zemlje.

”Obaveza međunarodne zajednice je jasna. Mi smo na pravoj strani, strani slobode i imamo obavezu da pomognemo onima koji imaju nesreću da se rode na onoj drugoj, pogrešnoj strani.“

Sjedinjene države će nastaviti sa naporima kako bi se i u Kini i u Rusiji poboljšalo poštivanje ljudskih prava, te i dalje ukazivati na te probleme u zemljama-saveznicama kao što su, primjera radi, Saudijska Arabija i Pakistan.

Izvještaj State Departmenta kao prelomne iskorake u pravcu slobode do kojih je došlo u protekle godine navodi izbore u Afganistanu, na palestinskim teritorijama i u Iraku, te zbivanja u Indoneziji, Gruziji, Ukrajini i Libanu koja te zemlje vode ka demokratizaciji.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice kaže da ovi trendovi demantiraju tvrdnje cinika da određene zemlje i društva nisu spremni za slobodu.

”Znamo iz istorije da težnju građana za individualnim slobodama i pravima mogu neko vrijeme suzbijati autoritativni i korumpirani režimi. Međutim, dođe trenutak kada ljudi budu podstaknuti željom da i oni žive u skladu sa temeljnim principima slobode i demokratije i tada se dešava ono neminovno - preuzimaju kontrolu nad vlastitom budućnošću i sudbinom.“

Gospođa Rice kaže da će nivo poštivanja ljudskih prava u drugim zemljama biti ključ u određivanju odnosa Sjedinjenih država prema tim zemljama.

”Naša zemlja će i dalje druge države stavljati pred jasan moralni izbor između represije i slobode. Nedvosmisleno ćemo davati do znanja da povoljan rezultat međusobnih odnosa ovisi od toga kako se vlade tih zemalja odnose prema vlastitom narodu. Američko vjerovanje u ljudsko dostojanstvo i ljudska prava će i dalje biti temeljna odrednica naše politike.“

Prije svega i iznad svega, opći cilj Sjedinjenih država je okončavanje tiranije bilo gdje u svijetu, takođe je istakla američki državni sekretar Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG