Linkovi

75 % Amerikanaca smatraju da je bilo pogrešno da Kongres intervenira u slučaju Schiavo


Slučaj Terri Schiavo, žene sa teško oštećenim mozgom, smještene već 15 godina u bolnici na Floridi, u Sjedinjenim Državama pokrenuo je iznova brojne rasprave o pravu na život, ali i o tome do koje mjere država može i treba biti umiješana u privatni život gradjana. I dok roditelji gospodje Schiavo ne odustaju od pravne bitke da joj se vrati cijev sa hranom, izgledi za njeno preživljavanje su sve manji s obzirom da je već ušla u 11 dan bez hrane i vode, nakon sudske odluke, po zahtjevu njenog muža, da se prestane vještački održavati u životu.

Danas se demonstranti nadaju da će Terri Schiavo održati u životu prenoseći svoju bitku sa Floride u Washington, gdje zahtijevaju novo hitno zasjedanje Kongresa

Za Uskrs, uz sate provedene u molitvama, nedjelja je prošla uz brojna hapšenja, medju kojim je bilo i nekoliko svećenika.

Mi ovaj problem nećemo riješiti danas time što će nas uhapsiti, mi možemo promijeniti zakon, kaže Bobby Schindler, brat Terri Schiavo.

On je smirivao demonstrante i izrazio nadu da će se vlada uključiti u rješenje, ali prema istraživanjima magazina Time taj stav nema podršku Amerikanaca. 75 posto Amerikanaca, i 68 posto Republikanaca smatraju da je bilo pogrešno da Kongres intervenira, sa čim se slažu i neki lideri u Washingtonu.

Barney Frank, zastupnik u Kongresu: Ukoliko ne želite da nešto bude riješeno politički, onda ne tražite od 535 političara da o tome odluče.

Drugi vjeruju da je njihova dužnost da izraze veću zabrinutost Amerikanaca.

Dave Weldon, zastupnik u Kongresu: Ljudi zaista počinju da raspravljaju o tome, znate, o značenju ljudskog života, o svetosti ljudskog života.

U medjuvremenu, porodica gospodje Schiavo je prestala od suda tražiti da intervenira, i bolesnica je primila posljednju pričest od svećenika koji kaže da je njena smrt neizbježna.

XS
SM
MD
LG