Linkovi

Proces podrške  ljudskim pravima  i demokraciji


U Washingtonu je danas u State Departmentu predočen godišnji izvještaj pod naslovom ”Proces podrške ljudskim pravima i demokraciji od strane Sjedinjenih Država 2004-2005 godina“.

Ovaj izvještaj se od tradicionalnog izvještaja američke vlade o stanju ljudskih prava u svijetu, razlikuje tako što se bavi aspektom američkih napora - State Departmenta, USAID-a i ostalih, kako vladinih, tako i nevladinih organizacija -na promoviranju demokracije u 98 zemalja svijeta.

Ovaj izvještaj je predat na uvid američkom Kongresu, dok su američke ambasade i konzulati pripremile nacrt izvještaja za svaku od pomenutih zemalja svijeta.

”U protekloj godini se desilo ono za što se nadamo da predstavlja dramatični zaokret u svijetu. Učešće Palestinaca, Afganistanaca i Iračana na izborima i Narandžasta revolucija u Ukrajini su primjeri univerzalnih aspiracija svih ljudi, da se čuju njihovi glasovi i da oni odluče o svojoj sudbini. Danas je više od pedeset miliona ljudi, koji su živjeli pod brutalnim režimima u Afganistanu i Iraku na putu prema demokraciji. Ovaj izvještaj pokazuje našu strategiju u promoviranju demokracije i poštivanja ljudskih prava širom svijeta u 2004 i 2005 godini, kao i politiku i programe koje smo stvorili kako bi se to i postiglo.“

Kazala je danas u Washingtonu američka država tajnica Condoleezza Rice, dok je na pitanja novinara odgovarao zamjenik američke državne tajnice za demokraciju Michael Kozak.

U dijelu izvještaja koji se tiče BiH se kaže da se američka strategija za promoviranje demokracije i poštivanja ljudskih prava u BiH fokusirala na izgradnju demokratskih institucija, ojačavanje kapaciteta državnih institucija, posebno sistema pravosudja, kako bi te sve institucije djelovale transparentno i djelotvorno. U promoviranju pravnih reformi i vladavine zakona, Sjedinjene Države u BiH podržavaju programe američkog ministarstva pravosudja za trening i obuku u inostranstvu.

U cilju što boljeg savladjivanja financijskog kriminala u BiH, ovim programom se obučavaju tužitelji, suci, istražitelji i policija, a vlastima BiH se savjetuje da formiraju Finansijske obavještajne jedinice unutar SIPE.

Sjedinjene Države su također odredile određene fondove za formiranje Specijalne komore za ratne zločine.

Nadalje, kaže se u izvještaju, u okviru programa Proširenog međunarodnog vojnog programa za obučavanje, mobilni tim je održao seminar za vladine zvaničnike u Ministarstvu odbrane BiH.

Sjedinjene države također nastavljaju podržavati razvoj neovisnih i profesionalnih medija u BiH, te se na osnovu dva odvojena medijska projekta stvorila stalna, lokalna organizacija koja promovira kvalitetno istraživačko novinarstvo u BiH.

U 2004 godini, američki zvaničnici su posebno tokom svojih posjeta BiH, pozivali na poštivanje ljudskih prava. Ostale američke inicijative u BiH su se između ostalog fokusirale na pomoći bh vladi u smanjenu diskriminacije u odnosu na pol, etničku pripadnost, invaliditet ili vjeru.

Izvještaj State Departmenata pod naslovom”Proces podrške ljudskim pravima i demokraciji za dvije hiljade četvrtu, i dvije hiljadu petu, u cjelosti možete pročitati na web stranici američke vlade www.state.gov.


XS
SM
MD
LG