Linkovi

Mirovnjaci i trgovina ljudima


Trgovina ljudima je vid međunarodnog organizovanog kriminala koji donosi godišnji prihod od 7 do 9 milijardi dolara, kaže Sarah Mendelson, autorica nedavno objavljenog izvještaja po nazivu ”Kasarne i bordeli - mirovnjaci i trgovina ljudima na Balkanu”. Za Glas Amerike, Ivana Kuhar je o knjizi razgovarala s gospodjom Mendelson.

Sarah Mendelson, politički stručnjak pri Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu, kaže da je jedna od najvećih pogrešnih predstava o trgovini ljudima ta da se žrtve dobrovoljno odaju prostituciji. Ona dodaje da trgovina ljudima znači regrutovanje i seobu ljudi uz upotrebu sile, krivotvorenje dokumenata i prijevaru. Ona predstavlja organizovano kriminalno djelo koje obespravljuje ljude u svrhu stvaranja profita trgovcima ljudi.

U izvještaju ”Kasarne i bordeli” se govori o trgovini ljudima i nasilnoj prostituciji u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Gđa. Mendelson kaže da se trgovina hiljadama žena pojavila kao neplanirana posljedica stacioniranja mirovnih trupa.

Ona dodaje da iako većina pripadnika mirovnih snaga časno obavljaju svoj zadatak, u toku njenog istraživanja su zabilježeni i slučajevi oskrnavljivanja misije.

Znamo da su neki mirovnjaci uključeni u ovo ili kao klijenti ili, u pojedinim slučajevima, kao aktivni sudionici trgovine ljudima, ili jednostavno tako što zatvaraju oči pred tim zbivanjima, kaže gospodja Mendelson.

Trgovina zbog seksa je unosan posao - treći najveći izvor stvaranja nelegalnih prihoda u svijetu, kaže gospođa Mendelson.

Ona takođe kaže da su preduzeti koraci za suzbijanje ove, prema njenim riječima, vrste ”modernog ropstva”. 2004. god, američko ministarstvo odbrane, te zemlje članice NATO-a i UN-a su usvojile principe tzv. nulte tolerancije, prema kojima se njihovom osoblju strogo zabranjuje uključivanje ili potpomaganje trgovine ljudima. Teoretski ovo znači da će se svaki sumnjiv slučaj ispitati. Međutim, do sada nije pokrenut sudski postupak ni protiv jednog slučaja, niti su stvoreni bilo kakvi uslovi za buduće sudske postupke, kaže gđa. Mendelson.

Rezultat je da dosadašnji principi tzv. ” nulte tolerancije” nisu imali nikakve posljedice po mirovnjake koji su možda bivali uključeni u trgovinu ljudima, osim što su možda pojedini medju njima izgubili posao. Najčešće ovi članovi mirovnih trupa dobiju premještaj, tako da čak ne gube ni platu.

XS
SM
MD
LG