Linkovi

Amerika odustaju od predlaganja UN-u Rezolucije o kršenju ljudskih prava u Kini


Odajući priznanje Kini da je poduzela, kako se kaže, neke značajne korake u vezi sa političkim zatvorenicima, State department je jučer saopćio da UN-u neće predložiti rezoluciju kojom bi se kritizirala kineska praksa oko ljudskih prava.

Evo kako je to obrazložio, Adam Ereli glasnogovornik State Departmenta: Tokom ove godine, u posljednjih nekoliko mjeseci, predsjednik Bush, državni sekretar Powell, zatim gospodja Rice i drugi visoki zvaničnici u State department, ovdje i u Kini, su radili sa Kinom na njenom angažiranju na unapredjenju stanja ljudskih prava, podstičući na potrebu strukturalne reforme i oslobadjanja zatočenika. U posljednjih nekoliko mjeseci, u posljednjih nekoliko sedmica, vidjeli smo neke značajne korake, neke važne korake koje je Kina poduzela i složila se da poduzme, Kao rezultat tih akcija mi smo odlučili da Komisiji za ljudska prava UN-a ove godine ne predložimo rezoluciju koja bi kritizirala stanje ljudskih prava u Kini.

Odluka je saopštena tri sedmice nakon što je Kina optužena u godišnjem izvještaju State departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu.

Američka nastojanja da kritiziraju stanje ljudskih prava u Kini često je bila glavni izvor napetosti izmedju dvije zemlje.

Adam Ereli je rekao da je odluka donesena neovisno od posjete državnog sekretara Condoleezza-e Rice Pekingu.

U isto vrijeme, glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan je rekao da bez obzira što odustaje od ovogodišnjeg predlaganja kritičke rezolucije Komisiji za ljudska prava u Ženevi, što su uradili i prije dvije godine, američka vlada i dalje ostaje kritična u odnosu na kinesko stajalište o ljudskim pravima.

XS
SM
MD
LG