Linkovi

Reakcije na nominaciju P. Wolfowitza za novog predsjednika svjetske banke


Nominacija sadašnjeg zamjenika američkog ministra odbrane Paula Wolfowitza za novog predsjednika svjetske banke sa pomiješanim je osjećanjima i reakcijama primljena u Evropi.

Zvanične evropske reakcije su suzdržane, te tako francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier kaže samo da je gospodin Wolfowitz tek jedan od uvaženih kandidata o čijoj će se nominaciji raspravljati.

Medjutim, drugi i neimenovani francuski zvaničnik, u izjavi za International Herald Tribune, opisao je pomalo zastrašujućom - nominaciju još jednog tvrdokornog neo-konzervativca iz Bushove administracije za visoku medjunarodnu funkciju.

Analitičar Centra za Evropske Političke Studije u Brusselsu, Sebastian Kurpas, kaže da Amerikanci ovom nominacijom Evropi opet šalju kontradiktornu poruku koja nije u skladu sa nadom u otvaranje nove etape transatlanske saradnje koja se javila nakon nedavne posjete predsjednika Busha Evropi.

Nervoza Evrope koja se pita: Zašto sad baš njega šalju u Svjetsku Banku?, sasvim je razumljiva, kaže on.

Nisu sve reakcije, medjutim, negativne. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je gospodina Wolfowitza opisao kao uglednog i veoma internacionalno iskusnog političara, s kojim će Britanija uživati da saradjuje, ukoliko bude i izabran na dužnost predsjednika Svjetske Banke.

Neki zapadnoevropski eksperti za medjunarodnu politiku iznose i treću moguću tezu - da su nominacije i Johna Boltona i Paula Wolfowitza na poslove izvan američke vlade ustvari pokušaj Bushove administracije da se ovdje u Washingtonu smanji utjecaj tvrdolinijske konzervativne struje, a pomogne struji takozvanih političkih realista, poput Condoleezze Rice.

XS
SM
MD
LG