Linkovi

Američki vojni veterani postali američki gradjani


Nedavno je sudija federalnog suda u College stationu u Texasu predvodio ceremoniju davanja zakletve pri dobijanju američkog državljanstva za 47 imigranata koji trenutno služe u američkoj vojsci. Ceremonija je održana u Bushovoj predsjedničkoj biblioteci, na kampusu teksaškog univerziteta, a na njoj je bio prisutan i bivši predsjednik, George Herbert Walker Bush. Prilog novinara Glasa Amerike Grega Flakusa.

Narednik Rosa Weston je prije 20 godina iz Meksika došla u Sjedinjene države i proteklih pet godina služi u američkoj vojsci. Ali sve do ovog dana, ona nije bila američki državljanin. Na ceremoniji, Rosu Weston, kao i ostale imigrante-vojnike, mornare i pripadnike zračnih snaga je pozdravio bivši predsjednik Bush i Eduardo Aguirre, direktor odjela za pitanja državljanstva i imigracije pri ministarstvu za unutrašnju sigurnost, koji je skrenuo posebnu pažnju upravo na njenu službu: Rođena u Meksiku, narednik Weston je odličan primjer samopožrtvovanja. Ona se upravo nedavno vratila sa službe u Iraku. Vratila se svojim sinovima Alexu kojem je 12 i Edwardu kojem je 9 godina. Ova samohrana majka dva dječaka je izvršila svoju dužnost i otišla u drugu zemlju, izlažući se opasnosti, rekao je gospodin Aguirre.

Više od polovine novih državljana u ovoj grupi je služilo u Iraku ili Afganistanu. Bivši predsjednik, koji je služio kao mornarički pilot u drugom svjetskom ratu je pohvalio posvećenost i službu novih američkih državljana.

Za sve one koji su se ovdje danas okupili, kao i za mnoge druge koji nisu tu, dužnost, čast i zemlja nisu samo slogan već stalna vjera u službu s kojom žive svoj život, rekao je bivši predsjednik Bush i, na konferenciji za novinare, dodao da ga je ceremonija duboko dirnula.

”Ovo je bila veoma emocionalna ceremonija. Suze vam krenu na oči kada vidite ove ljude koji služe svojoj zemlji i koji sada postaju američki državljani. Tu postoji nešto toliko fundamentalno, nešto toliko jako za našu zemlju.“

Muškarci i žene koji služe u vojsci i koji su postali državljani na ovoj ceremoniji su rođeni u 27 zemalja.

Vojnik Chi Sung, koji je također služio u Iraku, je došao u Sjedinjene Države iz Južne Koreje kada mu je bilo 15 godina.

”Osjećam se divno. Bio sam spreman nekoliko godina i sada mogu slijediti svoje snove.“

Pripadnica zračnih snaga Fernanda Fernandez Horn je došla iz Brazila kada joj je bilo 11 godina i sada je udata za američkog državljana. Za nju, ova ceremonija predstavlja puni ulazak u ono što ona naziva američka obitelj.

”Osjećam kao da sam sada dio obitelji. Ovdje sam sve ove godine. Oni su mi toliko mnogo dali. Zračne snage su mi toliko dale i osjećam kao da vraćam nešto nazad. Sada se stoprocentno osjećam dijelom obitelji, kaže ona.“

Trenutno ima oko 45 hiljada vojnika koji nisu američki državljani koji služe u američkim oružanim snagama. Preko 50 ne-državljana je poginulo u borbi u proteklih nekoliko godina. Prema novim pravilima, procedura dobijanja državljanstva se ubrzava za imigrante koji služe u vojsci. Oko 16 hiljada pripadnika oružanih snaga je u posljednje dvije godine postalo američkim državljanima.

XS
SM
MD
LG