Linkovi

Condoleezza Rice o Iranu, mogućoj kandidaturi za predsjednika...


Američki državni sekretar, Condoleezza Rice danas započinje svoju prvu diplomatsku misiju u Aziji, gdje će se fokusirati na ubjedjivanje Sjeverne Koreje da se vrati šestostranim razgovorima. Pred polazak, gospodja Rice je privukla pažnju medija izjavama o Iranu, a učestala su i govorkanja da će se ona kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Država.

Krajem prošle sedmice Condoleezza Rice je saopćila da se Sjedinjene Države više neće protiviti da Iran udje u Svjetsku trgovinsku organizaciju, i da će dozvoliti prodaju Iranu nekih dijelova za civilne avione.

Objašnjavajući to tokom vikenda u američkim medijima, ona je rekla da je to dio evropskog plana da se Iranu ponude neke ekonomske povlastice u zamjenu za odustajanje Teherana od ambicija za nuklearnim naoružanjem, te da to ni u kojem slučaju ne znači promjenu američke politike prema Iranu.

Konačno u središtu imamo Iran, i šta Iran treba da uradi, i sigurna sam da to nije ugodno za njih, jer Iran je pokušao da raspravu okrene na to šta Sjedinjene Države treba da urade. Oni su pokušali da unesu razdor izmedju Sjedinjenih Država i evropskih saveznika, i ono što smo stvorili kao zajednički front, zajednički pristup prema Iranu koji kaže da se Iranu ne smije dozvoliti da razvije nukelarno oružje, da Iran mora izvršavati svoje medjunarodne obaveze, a to znači da ne može razvijati nuklearno oružje pod plaštom nuklearne energije za civilne potrebe. I koji kaže da ukoliko Iran ne udovolji tim obavezama da će slučaj ići pred Vijeće Sigunrosti UN-a, rekla je Condoleezza Rice.

Urednik emisije TV ABC, This week, George Stephanopolis je upitao da li je istina, da su Sjedinjene Države odobrile Izraelu napad na Iran ukoliko svi napori na odbacivanju njegovih nuklearnih ambicija propadnu, što mediji navode citirajući izvor iz izraelske sigurnosti.

Sjedinjene Države ne odobravaju ništa u ovom slučaju i sasvim jasno, mi imamo diplomatski put pred nama. Sjedinjene Države su sada ojačale diplomatske napore evropske trojke (Njemačke, Francuske i Britanije). I sada je zaista do Irana da uradi što treba. Očito, predsjednik Sjedinjenih Država uvijek ima otvorene opcije, ali mi zaista vjerujemo da ovo može biti riješeno diplomatski, kaže gospodja Rice.

Bila je to prilika i za pitanje o vlastitim predsjedničkim ambicijama gospodje Rice.

Ne znam na koliko raznih načina mogu reći Ne. Nemam nikakvih želja da se kandidiram za predsjednika, ja to ne namjeravam. Ja to neću uraditi, potvrdila je odlučno gospodja Rice.

Gospodja Rice, je pred današnji odlazak u posjetu Indiji, Pakistanu, Afganistanu, Japanu, Južnoj Koreji i Kini, posebno upozorila na sudržanost Kine i Taiwana, nakon što je kineski parlament dao pravne osnove za vojni napad na Taiwan, ukliko taj otok proglasi neovisnost.

XS
SM
MD
LG