Linkovi

Američki kongres o trgovini ljudima u svijetu


Američki kongresmeni su ove sedmice na Capitol Hillu razgovarali o problemu trgovine ljudima i seksualnom ropstvu prisutnom u zemljama širom svijeta. Članovi Kongresa su imali priliku da čuju svjedočenja žrtava kao i predstavnika nevladinih organizacija koje se bore protiv ovog problema. Da pogledamo.

Procjenjuje se da se svake godine, preko međunarodnih granica, trguje sa 800 hiljada ljudi. Radi se o unosnom, milijardu dolara vrijednom biznisu u koji su umiješane i pojedinačne osobe i kriminalne bande. Ova bi brojka bila još veća, kažu zvaničnici State Deprtmenta, kad bi se u obzir uzeli brojevi koje govore o osobama kojima se trguje unutar pojedinih zemalja.

Direktor ureda State Departmenta za borbu protiv trgovine ljudima , John Miller, je svjedočio pred Podkomitetom Zastupničkog doma Kongresa za pitanja ljudskih prava .

”Kategorije ropstva koje su prisutne u svim zemljama svijeta, uključujući Sjedinjene Države su sljedeće: seksualno ropstvo, sluškinje, ropski rad fabrikama, na farmama, djeca vojnici, a u kategoriju roblja spadaju i vodiči kamila. Najveća kategorija ropstva je ipak seksualno roblje-kazao je gospodin Miller.

Kongresmen Chris Smith iz savezne države New Jersy kaže da su najmanje 24 savezne države u Americi usvojile zakon protiv trgovine ljudima, i da je na desetine ostalih država na putu da učini isto.

Beatrice Fernando, rodjena u Sri Lanki, bivša žrtva trgovine ljudima, kaže da je potrebna snažnija kampanja upoznavanja javnosti sa ovim problemom, kao i da se kriminalci izvedu pred lice pravde.

”Svake godine bi State Departmant trebao izdati i listu koliko koja država potroši novca na borbu protiv trgovine ljudima. Izvještaj bi trebao dokumentirati i represalije koje strane vlade vrše prema nevladinim organizacijama koje se bore protiv ropstva, iznoseći primjer mauritanije gdje vlada još uvijek zabranjuje rad jedne takve organizacije.“

Linda Smith je predsjednica organziacije Shared Hope International i kaže: U Evropi, na primjer, postoji čitavo podzemlje u kojem se skrivaju djevojke, kako ne bi bile deportirane u svoje zemlje gdje bi bile ubijene. U nekoliko zemalja postoji tržište iskorištavanja žrtava, a neke od tih zemalja su zvanično naše saveznice. Naša vlada im govori da u svojim zemljama ne smiju imati robove, jer iako su nam prijatelji ne možemo dozvoliti da ropstvo bude prisutno u tim zemljama.

Ove godine kongresmen Chris Smith nadgleda ponovno usvajanje zakonskih mjera koje se tiču borbe protiv trgovine ljudima, koje je Kongres usvojio ranije, 2000. godine. Dodatak novim zakonima uključuje korake kako bi se kaznili i Amerikanci, bez obzira da li rade u vladi ili vojsci, koji su bili umiješani u trgovinu ljudima.


XS
SM
MD
LG