Linkovi

Uz malo pomoći smrtnost novorođenčadi mogla bi biti mnogo manja


Stručnjaci za zdravlje kažu da bi se veći broj od ukupno četiri miliona novorođenčadi koja umiru svake godine u zemljama u razvoju mogao spasiti ukoliko bi im se pružila jednostavna i ne previše skupa medicinska pomoć. Za financijsku pomoć su se obratili bogatim zemljama, međunarodnim organizacijama i dobrotvornim fondovima. Za Glas Amerike, David McAlary.

Smrtnost novorođenčadi širom svijeta je ogromna, prema riječima jednog savjetnika za medicinska pitanja pri Indijskoj vladi.

Vinod Paul, sa Sveindijskog instituta za medicinske usluge je izjavio da svakodnevno umire oko 10.000 beba u prvom mjesecu života, od kojih 99% u zemljama u razvoju. Međutim, on je primijetio da su u žiži interesovanja ipak onih 1% djece koja umiru u razvijenim zemljama.

”To je isto kao da tsunami iz godine u godinu pogađa svijet svake druge sedmice. Pa ipak, reagovanja na ove dvije vrste tragedija su različita.“

Dr. Paul je autor jednog četiri članka iz medicinskog časopisa “Lancet” koji ukazuje na potrebu intenziviranja apela za spašavanje novorođenčadi diljem svijeta. Doprinos su dali naučnici i ekonomisti iz polja zdravstva iz nekoliko zemalja, agencija UN-a i Svjetske banke. Njihova istraživanja sponzorira američka vlada, kao i Fondacija Bill i Melinda Gates iz Seattlea, država Washington.

Urednik u med. časopisu ”Lancet”, Faith McLellan, se obratio javnosti, rekavši da se užas umiranja novorođenčadi mora zaustaviti.

”Lancet objavljuje niz publikacija kako bi se svijet obavijestio o ovoj grozoti i uputio apel za pomoć.“

Lancet je objavio da dvije trećine novorođenčadi umre u svega 10 zemalja - Afganistanu, Bangladešu, Kini, Kongu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Indoneziji i Tanzaniji. Glavni uzrok smrti su infekcije, prijevremeno rođenje, komplikacije pri porodu, dijareja i nedostatak kiseonika.

Dr. Paul kaže da se uvođenjem običnih mjera, koje ne koštaju mnogo, može spriječiti smrt u 75% slučajeva i koje se mogu uvesti uz već postojeće programe brige o porodiljama i novorođenčadi. Te mjere uključuju davanje vakcine tetanusa trudnicama, promoviranje važnosti higijenskih uslova pri porodu, dodatnu briga za bebe koje su rođene s malom težinom, jeftine antibiotike i dojenje djece.

Indijski ljekari kažu da dodatni trošak potreban da se obezbijedi pomoć košta oko šest milijardi dolara godišnje, ili godišnje jedan dolar po čovjeku.

Ne postoji previše primjera iz oblasti zdravstva u kojim se uz tako niske troškove može toliko značajno smanjiti umiranje. Molimo Vas za pomoć, došlo je vrijeme da iznađemo sredstva koja će spasiti bebe, kaže Dr. Paul.

U Lancetu se spominju i aktivnosti koje države trebaju preduzeti za rješavanje ove krize, a koje uključuju postavljanje ciljeva da se mortalitet novorodjenčadi smanji do 2015. godine. Međunarodna zajednica se poziva da pokaže političku volju da se povećaju sredstva, da se izvrši koordinacija pomoći i da se konačno preduzmu konkretne mjere spašavanja beba.

XS
SM
MD
LG