Linkovi

Hoće li posljdnja dešavanja dovesti do bržeg širenja demokracije na Srednjem Istoku?


Tokom svog inauguralnog govora u januaru mjesecu, predsjednik Bush je obećao da će širenje slobode i demokracije biti centralna tema tokom njegovog drugog mandata. Šest sedmica nakon ovog govora, najdramatičniji pomaci prema demokraciji dešavaju se na Srednjem istoku.

Politika je Sjedinjenih Država da daju podršku razvoju demokratskih pokreta i institucija u svakoj državi i kulturi, sa krajnjim ciljem da se tiranija u svijetu iskorijeni, rekao je predsjednik Bush.

Od vremena svrgavanja Sadama Huseina prije dvije godine, predsjednik Bush insistira na tome da će slobodni i demokratski Irak inspirirati reformatore širom Srednjeg istoka da krenu u demokratske promjene. U odnosu na ono što se dešava u posljednjih nekoliko sedmica, on ima razloga da bude optimističan. U janura su u Iraku su održani prvi slobodni izbori u posljednjih skoro pedeset godina. U Saudijskoj Arabiji su po prvi put izvedeni ograničeni, lokalni izbori .

U Egiptu je predsjednik Hosni Mubarak objavio da će njegova zemlja održati prve, direktne, višestranačke predsjedničke izbore. Palestinski izbori su također bili katalizator za proces uspostave mira sa Izraelom. Dramatično podnošenje ostavke libanskog premijera Omara Karamija kojeg podržava Sirija ,od strane mnogih analitičara Srednjeg istoka komentiran je kao još jedan značajan korak u demokratskom buđenju u regionu. Međutim, Semar Shehata iz Centra za arapske studije na univerzitetu Georgetown u Washingtonu upozorava da sa ovakvim tumačenjima treba oprezno:

”Mislim da je to vrlo značajno po pitanju lokalne libanske politike. Međutim, ne bi se trebalo pretjerivati u davanju značaja onome što se dešava u Libanu, u smislu političkih reformi.

Gospodin Shehata ističe da je Liban neko vrijeme uživao slobodu štampe i relativno slobodne parlamentarne izbore. Međutim, sa sve većim pritiscima međunarodne zajednice da Sirija povuče svoje trupe iz Libana, nakon atentata na bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, političke promjene bi mogle biti na vidiku.

Ove sedmice je američka državna tajnica Condoleeza Rice ponudila pomoć Libanu kako bi održali izbore zakazane za april.

”Mnogo toga se desilo u Libanu u posljednja dva, tri dana. Libanski narod treba znati da ih međunarodna zajendica podržava u njihovim željama i htijenjima za slobodnim i poštenim izborima. To može dovesti da Libanom konačno upravljaju Libanci.“

Međutim, stručnjak za Srednji istok, profesor na Univerzitretu Maryland, Shibley Telhami upozorava i protivi se povećanim pritiscima na arapske zemlje kako bi se dovelo do demokratskih promjena.

”Najvažniji trenutak je da se lokalno djeluje u odnosu na ove zemlje. Mi bismo trebali podržati snage koje pozivaju na demokraciju, ali ne smijemo biti primarni zagovarači tih promjena. To je njihov posao.“

Zvaničnici administracije predsjednika Busha kažu da su za ove promjene zaslužne demokratske promjene koje se dešavaju u Iraku. Međutim, stručnjaci za Srednji istok, kao Semar Shehata to spore govoreći da početak reformi u regionu potiče deceniju unazad.

”Međutim, drago mi je vidjeti sve ove promjene u regionu i želju za boljom upravom u toliko zemalja na tom području.“

Ipak Semar Shehata, među ostalima, vjeruje da je prerano reći da će ova posljednja demokratska dešavanja u regionu brzo dovesti do širenja demokracije na cijelom području.

XS
SM
MD
LG