Linkovi

Vrhovni sud o Deset božijih zapovjesti u vladinim zgradama


Pitanje javnog izlaganja religijskih oznaka u vladinim zgradama i uopće na imovini vlade u Sjedinjenim Državam je dospjelo do Vrhovnog suda. O tome je ova najveća sudska instanca u Americi jučer saslušala argumente obje strane.

Odluka Vrhovnog suda mogla bi donijeti drugačiju definiciju religije u fundamentalnom političkom životu Sjedinjenih Država.

A, sam slučaj o kojem sud odlučuje odnosi se na javno izlaganje Deset Božiji zapovjedi u zgradama suda, ili u blizini vladinih zgrada u Texasu i Kentucky-iju. Riječ je o Deset Božijih zapovjedi koje je, prema svetim knjigama krišćana i Jevreja, Bog dao Mojsiju.

Slični spomenici sa Deset Božijih zapovjedi su uobičajeni na gradskim trgovima, u zgradama sudova i drugim vladinim zgradama, ili zemljištu u posjedu vlade širom Amerike.

Medjutim, advokati su doveli u pitanje ustavnost takvih religijskih spomenika, tvrdeći da su u suprotnosti sa Prvim amandmanom kojim se zabranjuje bilo koji zakon koji se odnosi na uspostavljanje religije. Izlaganje Deset zapovjedi na vladinom vlasništvu je kršenje zakona o odvojenosti crkve i države, kažu zagovornici njihovog uklanjanja, i favoriziranje jedne u odnosu na druge religije, što američko zakonodavtsvo takodjer zabranjuje.

Njihovi oponeti kažu da je važno da Deset zapovjedi budu izloženi, jednostavno zato što su to božije riječi, i što, kako kažu, osjećaju da je ova nacija zasnovana na božijim i principima krišćanstva.

Pitanje je prije godinu dana postalo vruće nakon što je predsjednik suda u Alabami izgubio posao suprostavljajući se federalnom nalogu o uklanjanju oko 2 i po tone teškog kamenog spomenika sa uklesanih Deset Božijih zapovjedi iz zgrade suda.

Administracija predsjednika Busha, koja je prošle godine stala na stranu školskog distrikta u Californiji da spominjanje Boga treba zadržati u zakletvi zastavi, koja se daje svakog jutra u američkim školama, sada se pridružila zvaničnicima Texasa i Kentuckya koji podržavaju javno izlaganje Deset Zapovjesti u vladinim zgradama i drugim mjestima u vlasništvu vlade.

Očevi nacije, nakon sticanja neovisnosti od Britanije, 1783 su odbacili finansiranje religije od strane države i objavili da nema nacionalne crkve, ili nacionalne religije u Sjedinjenim Državama. Hoće li odluka Vrhovnog suda, koja se očekuje do kraja juna, unijeti promjene?


XS
SM
MD
LG