Linkovi

Suradnja sa Hagom ili nove sankcije za Republiku Srpsku


Reforma policijskih snaga i saradnja sa Haškim tribunalom, osnovne su tema o kojima je danas sa zvaničnicima Republike Srpske u Banjaluci, razgovarao visoki predstavnik međunarodne zajednice za B i H, Pedi Ešdaun najavaljujući ujedno nove sankcije ukoliko ne bude poboljšana saradnja sa sudom u Hagu.

Reforma policije je posljednja velika reforma koju je neophodno sprovesti da bi bili ispunjeni uslovi za ulazak Bosne i Hercegovine u evropske strukture.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, Pedi Ešdaun naglašavajući da je druga bitna pretpostavka za približavanje evropskim integracijama saradnja sa Haškim tribunalom koja podrazumijeva transfer optuženika u Hag. Ukoliko toga ne bude Ešdaun je najavio nove mjere ne želeći da precizira i koje, ujedno ističući značaj izvještaja Komisije za Srebrenicu.

»Ova Komisija je do sada uradila izuzetan posao otkrivši jako puno imena nastradalih, istakao je Ešdaun«, naglasivši da je u narednom periodu neophodno detaljnije analizirati izvještaj Komisije za Srebrenicu.

Premijer Republike Srpske, Pero Bukejlović je, s tim u vezi, zatražio i formiranje slične Komisije za istraživanje zločina u Sarajevu.

»Jer je to u interesu pomirenja naroda, u interesu dolaska do istine kakav se karakter rata vodio na ovim prostorima.«

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je poručio da saradnja sa haškim tribunalom nema alternativu.

»Nadležne institucije Republike Srpske imaju moju potpunu podršku da se operativno poboljša saradnja sa Hagom i stvore uslovi za otvaranje ovih ključnih procesa koji su pred nama, i da Republika Srpska više ne nosi etiketu entiteta koji vrši opstrukciju.«

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun se danas sastao i sa predsjednikom Narodne Skupštine, Dušanom Stojičićem, članovima kolegija parlamenta i Predsjedništva Vijeća naroda Republike Srpske te Komisije za Srebrenicu.

XS
SM
MD
LG