Linkovi

Sjedinjene Države žele jače veze s Vijetnamom, rizikuju ljutnju Kine


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Sjedinjene Države očekuju da će svoje diplomatske odnose s bivšim neprijateljem Vijetnamom podići na najviši nivo dok predsjednik Joe Biden putuje u Hanoi krajem sedmice, u potezu koji bi mogao iznervirati Kinu i sa nejasnim poslovnim implikacijama.

U strahu od potencijalne reakcije svog mnogo većeg susjeda, Vijetnam je u početku izrazio oprez u vezi sa jačom saradnjom sa Sjedinjenim Državama. To je navelo Bidenovu administraciju da pojača napore da ubijedi tu naciju jugoistočne Azije, uključujući i višestruke posjete visokorangiranih članova američke vlade posljednjih mjeseci.

Možda u želji da umiri Peking, Vijetnam razgovara o posjetama na najvišem nivou nakon ili čak neposredno prije Bidenovog dolaska 10. septembra, a zvaničnici kažu da bi se kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Qiang mogli sastati s vijetnamskim liderima u narednim danima ili sedmicama.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar u ponedjeljak.

Rizici da jačanje odnosa s Washingtonom možda neće proći dobro u Pekingu i dalje su visoki, ali vijetnamski komunistički lideri su možda izračunali da je najbolji trenutak za taj potez sada, jer će se odnosi SAD-a s Kinom "vjerovatno pogoršati u budućnosti", rekao je Le Hong Hiep, viši saradnik na Singapurskom institutu Iseas–Yusof Ishak.

„Vijetnamskoj ekonomiji je jako potrebno jačanje kapitala, tehnologije i pristupa tržištu”, rekao je Alexander Vuving iz Azijsko-pacifičkog centra za sigurnosne studije Inouye sa sjedištem na Havajima, ističući da je to možda bio ključni razlog za moguće još bolje odnose.

Dugo se razgovaralo i o povećanju američke vojne opskrbe Hanoju, ali se ne očekuje trenutni dogovor jer ti razgovori zahtijevaju vrijeme, rekao je Hiep.

U međuvremenu, Vijetnam razgovara s nekoliko drugih zemalja o nadogradnji i proširenju svog uglavnom ruskog arsenala, a nedavno je učestvovao u brojnim odbrambenim sastancima na visokoj razini s najvišim ruskim zvaničnicima.

Podrška ambicijama Vijetnama da postane središte za industriju poluprovodnika također je dio poticaja Washingtona, ali javna sredstva koja su do sada dostupna prema CHIPS zakonu su vrlo ograničena.

SAD bi mogle ponuditi više, rekao je Vu Tu Thanh, šef vijetnamskog ureda Poslovnog vijeća SAD-ASEAN.

Energetika je još jedan sektor u kojem bi se saradnja mogla povećati dok se Vijetnam priprema da postane igrač u tečnom prirodnom plinu (LNG) i vjetroelektranama na moru, iako administrativna i financijska kašnjenja umanjuju raspoloženje.

Očekuje se da će unapređenje odnosa unaprijediti i planove američkih firmi u Vijetnamu. Proizvođač aviona Boeing (BA.N) i energetska kompanija AES (AES.N) mogli bi dati najave tokom Bidenove posjete, rekli su ljudi upoznati s planovima. Kompanije nisu imale trenutni komentar.

SAD su već najveće vijetnamsko tržište za izvoz, a američke carinske procedure bi mogle biti olakšane kako bi se potaknula trgovina, rekla Thanh iz Poslovnog vijeća SAD-ASEAN.

XS
SM
MD
LG