Linkovi

Save the Children savjetuje kako razgovarati sa djecom o tragediji u Beogradu


Žena pali svijeće ispred Srpskog pravoslavnog hrama Svetog Save u Beogradu, Srbija, četvrtak, 4. maja 2023.
Žena pali svijeće ispred Srpskog pravoslavnog hrama Svetog Save u Beogradu, Srbija, četvrtak, 4. maja 2023.

Nakon što je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji učenik 3. maja ubio osmero djece i radnika obezbjeđenja, a ranio još sedmero, organizacija Save the Children je objavila smjernice kako sa djecom razgovarati o tragediji.

"Nasilje i traumatski događaji djeluju tako da se djeca i odrasli često osjećaju kao da im je izmaknuto tlo ispod nogu, i ovakvi događaji nisu nešto što je lako objasniti i razumjeti", navode iz ove organizacije.

Navode da se o tragedijama mora razgovarati i da se moraju obezbijediti uslovi kako da razumijemo šta se desilo, "suočimo se sa teškim i bolnim osjećanjima, i, na osnovu toga, preduzmemo korake da se slične stvari nikada više ne dese".

U svemu tome, kažu iz Save the Children moramo da obezbijedimo da sva djeca pogođena nasiljem "dobiju zaštitu, da dobiju zdravstvenu podršku, koja uključuje i podršku mentalnom zdravlju, i imaju pravo da iskažu svoja osjećanja i mišljenja".

U razgovoru sa djecom i mladima Save the Children preporučuje:

  • Uzdržite se od pominjanja zastrašujućih pojedinosti i analize događaja. U kratkim crtama objasnite šta se dogodilo, ako je potrebno, onda pustite njih da govore o tome kako su i dajte im do znanja da su sva njihova osjećanja normalna. Omogućite im da postavljaju pitanja. Nemojte lagati djecu da ih utješite, radije recite da ne znate odgovor, ali da ćete učiniti sve da oni budu bezbjedni.
  • Pozabavite se svim brigama koje djeca mogu imati, makar bile neosnovane – djeca mogu vjerovati da se napad oružjem često dešava u školi i da škola nije bezbjedno mjesto. Pomozite djeci da shvate kako mogu da se zaštite u svim vrstama vanrednih situacija, i skrenite im pažnju na to da mogu da pobjegnu, potraže sklonište i sakriju se.
  • Dajte im priliku da kažu šta misle o sadržajima koje o ovom događaju imaju prilike videti na društvenim mrežama. Ako zajedno procijenite da kruže štetni sadržaji, pomozite im da zaustave njihovo širenje.
  • Pomozite djeci da se ne osjećaju usamljeno, tako što ćete im skrenuti pažnju na to da je ova tragedija pogodila mnogo djece i odraslih, i da o situaciji misle sa stanovišta saosjećanja sa sobom i svim ostalima koji pate.

Normalno je da djeca budu uplašena, ali ako dijete pokazuje izraženije simptome straha, ljutnje ili povlačenja, potražite profesionalnu pomoć iz oblasti mentalnog zdravlja. Informišite se i naučite da prepoznate znake trauma.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG