Linkovi

Ustavni sud BiH ukinuo zakon kojim RS osniva Agenciju za lijekove mimo državne


Sudnica Ustavnog suda BiH
Sudnica Ustavnog suda BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) ukinuo je 2. decembra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS).

Sporni zakon je predviđao osnivanje entitetske Agencije za lijekove, čime bi se uzurpirale državne ingerencije. Ustavni sud BiH je odlučivao po zahtjevu Šefika Džaferovića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu BiH, nadležnosti sa državnog nivoa se ne mogu prebacivati na entitetski.

Državni Zakon o lijekovima može se mijenjati isključivo u Parlamentu BiH.

"U Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni. Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine", navodi se u odluci 2. decembra.

Ustavni sud BiH je 6. jula ovaj zakon privremeno stavio van snage, do donošenja glavne odluke.

Ova pravosudna institucija je u maju ove godine ukinula i pojedine odredbe o 'vraćanju prenesenih nadležnosti' sa BiH na RS.

Državno Tužilaštvo zatražilo je tada da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima RS kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka u slučaku kršenja Ustava BiH.

Prema zaključcima Skupština RS od 10. decembra prošle godine, Vlada RS je trebalo da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje još neke zakone kojima se neustavno preuzimaju ingerencije države.

Radi se o zakonima o porezu na dodanu vrijednost, o akcizama, o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti. Međutim, Parlament RS je zaključcima u junu odlučio odgoditi aktivnosti na vraćanju nadležnosti za šest mjeseci.

BiH od 2009. godine ima Agenciju za lijekove na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG