Linkovi

EU očekuje da će recesija pogoditi Evropu tokom zime


Europe Economy
Europe Economy

Izvršna komisija Evropske unije srezala je svoju prognozu gospodarskog rasta za sljedeću godinu, rekavši da će 19 zemalja koje koriste euro kliznuti u recesiju tokom zime jer se vrhunska inflacija zadržala duže od očekivanog, a visoki troškovi goriva i grijanja smanjuju kupovnu moć potrošača.

Jesenska prognoza Europske komisije objavljena u petak predviđa pad gospodarske proizvodnje u posljednja tri mjeseca ove godine i u prvim mjesecima 2023.

Komisija kaže kako se očekuje da će visoke cijene energije, sve veći troškovi života, više kamatne stope i usporavanje globalne trgovine "odvesti EU, europodručje i većinu država članica u recesiju u zadnjem kvartalu godine".

U budućnosti, prognoza rasta za cijelu 2023. smanjena je na 0,3% s 1,4% očekivanih u prethodnoj prognozi iz jula.

“Ekonomija EU je na prekretnici”, rekao je Paolo Gentiloni, europski povjerenik za gospodarstvo.

"Nakon iznenađujuće snažne prve polovice godine, gospodarstvo EU izgubilo je zamah u trećem tromjesečju, a nedavni podaci ankete ukazuju na kontrakciju tijekom zime", rekao je novinarima u Bruxellesu. "Izgledi za iduću godinu značajno su oslabili."

Sljedeće će godine najlošiji rezultat vjerojatno biti Njemačka, najveća evropska ekonomija i jedno od najovisnijih o ruskom prirodnom plinu prije rata u Ukrajini. Očekivalo se da će se proizvodnja u Njemačkoj smanjiti za 0,6% tokom sljedeće godine.

Cijene prirodnog plina i električne energije skočile su jer je Rusija smanjila isporuke plina Evropi koji se koristi za grijanje, struju i industrijske procese. Evropski dužnosnici optužili su Rusiju za energetsko ratovanje kako bi kaznile zemlje EU-a zbog potpore Ukrajini, dok je državni dobavljač Gazprom naveo tehničke razloge i odbijanje nekih kupaca da plaćaju plin u rubljama.

Kao odgovor na to, zemlje EU-a pokrenule su novčanu potporu potrošačima koji se suočavaju s rastućim računima i pripremile nove isporuke prirodnog plina plinovodima iz Norveške i Azerbejdžana te u ukapljenom obliku koji dolazi brodovima iz SAD-a i Katara.

Dok su skladišta plina za sada puna, iznimno hladna zima i gubitak preostalog ruskog plina mogli bi lako produžiti plinsku krizu do zime 2023.-24. U međuvremenu, potrošači i poduzeća suočavaju se sa znatno višim računima za komunalije koji su doveli do toga da su neke firme jednostavno zatvorile neprofitabilnu proizvodnju u energetski intenzivnim područjima kao što su gnojiva i čelik.

Gentiloni je rekao da je prognoza podložna rizicima od neočekivanih događaja poput potpunog prekida isporuke preostalog ruskog plina, ali da bi gospodarstvo moglo proći bolje od očekivanog ako vlade EU-a djeluju zajedno u suočavanju s gospodarstvom i energetskom krizom. Naveo je raspravu o reviziji pravila EU-a o ograničavanju prekomjernog državnog duga i deficita.

Loše brojke "nisu samo podložne velikoj neizvjesnosti, već i ključno ovise o politici", rekao je Gentiloni. “Ako uspijemo pokazati, također na temelju iskustva s pandemijom, da smo u stanju dogovoriti zajedničku političku strategiju, to će imati povjerenje u tržišta, u ulaganja i moglo bi promijeniti izglede na bolje.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG