Linkovi

Zaokret IEA: Neće biti globalnih nestašica i bez ruske nafte


FILE PHOTO: Illustration shows Models of oil barrels in front of sign "stop", EU and Russia flag colours
FILE PHOTO: Illustration shows Models of oil barrels in front of sign "stop", EU and Russia flag colours

Svijet neće ostati bez nafte čak ni uz manju proizvodnju iz Rusije pogođene sankcijama, izjavila je u četvrtak Međunarodna energetska agencija (IEA), u zaokretu nakon što je predvidjela mogući "globalni šok opskrbe" u martu.

IEA je, nakon što je 16. marta upozorila da bi 3 miliona barela dnevno moglo biti zatvoreno od aprila, snizila tu brojku po drugi put jer je primijetila da je samo 1 milion barela dnevno isključeno.

Pojačavanje proizvodnje drugdje i sporiji rast potražnje zbog kineske izolacije spriječit će veliki deficit, priopćila je IEA sa sjedištem u Parizu.

"Očekuje se da će tokom vremena stalno rastući volumen s Bliskog istoka OPEC+ i SAD-a, zajedno sa usporavanjem rasta potražnje, spriječiti akutni deficit opskrbe usljed pogoršanja ruskog poremećaja u opskrbi", navodi IEA u svom mjesečnom izvještaju o nafti.

Procjena agencije sa sjedištem u Parizu sugerira da bi ekonomski učinak daljnjih sankcija na rusku energiju o kojima razmišlja Europska unija mogao biti ograničen.

"Očekuje se da će rastuće cijene i usporavanje gospodarskog rasta značajno obuzdati oporavak potražnje do kraja godine i do 2023.", priopćila je IEA, dodajući da su ograničenja usmjerena na suzbijanje COVID-19 u Kini uzrokovala produženo usporavanje gospodarstva u Kini.

Zbog sporijeg izvoza proizvoda i pada domaće potražnje, prošlog mjeseca je zatvoreno oko milion barela ruske nafte - oko pola miliona barela dnevno manje od prošlomjesečne prognoze agencije.

IEA smatra da će se ta brojka povećati na 1,6 miliona u maju, na 2 miliona u ljunu i na gotovo 3 milijuna od jula nadalje ako sankcije odvrate daljnju kupnju ili proširenje.

Sjedinjene Američke Države i druge članice IEA-e obvezale su se pustiti 240 miliona barela nafte u svom drugom pražnjenju skladišta za hitne slučajeve ove godine nakon što je IEA u novembru odustala od objave koju su predvodili SAD jer u to vrijeme nije bilo velikih poremećaja u opskrbi.

Ruski izvoz se u aprilu vratio za 620.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec na 8,1 milijun barela dnevno, objavila je IEA, natrag na njihov prosjek od januara do februara jer je opskrba preusmjerena iz Sjedinjenih Država i Europe, prvenstveno u Indiju.

Kako radi na zabrani ruske nafte, Evropska unija je prošlog mjeseca ostala najveće tržište za izvoz ruske nafte, objavila je IEA, što je pad od samo 535.000 bpd u odnosu na početak godine.

Na blok sada otpada 43% ruskog izvoza nafte, što je pad s oko 50%.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG