Linkovi

Poređenje vakcina: Moderna i Pfizer stvaraju bolji imunološki odgovor


Nerecenzirana studija koju su vodili naučnici sa La Jolla instituta za imunologiju i Univerziteta Kalifornija San Diego, pokazala je kako su imunološki odgovori nakon vakcinacije mRNA vakcinama Pfizera i Moderne nešto bolji nego oni nakon Johnson&Johnson ili Novavax vakcina.

Studija koja je postavljena u drugoj polovini marta 2022. na preprint platformi bioRxiv i još nije recenzirana, poredila je u istim uslovima 14 parametara vakcina. Dosadašnja poređenja različitih vakcina bila su teško uporediva, „poređenja krušaka i jabuka“ jer su te procjene spajale podatke iz različitih studija, koje su mogle biti provedene uz neznatno različite laboratorijske tehnike. Za posljednju studiju, naučnici su primijenili iste tehnike na sve istraživane vakcine.

„Poređenje odgovora T limocita, B limfocita i antitijela, pogotovo vrlo važnih neutralizirajućih antitijela, na različite vakcine kod ljudi vjerovatno će biti informativne za razumijevanje zaštitnog imuniteta protiv COVID-19, s posebnim interesom za imunološku memoriju“, navodi se u studiji.

Posmatrani su SARS-CoV-2-specifični imunološki odgovori na Moderna mRNA-1273, Pfizer/BioNTech BNT162b2, Janssen Ad26.COV2.S i Novavax NVX-CoV2373 koji su longitudinalno ispitivani tokom 6 mjeseci.

Pokazalo se da oni koji su vakcinisani mRNA vakcinama Moderna ili Pfizer imaju značajan pad neutralizirajućih antitijela nakon 6 mjeseci od primanja vakcina, dok su memorijski T i B limfociti bili relativno stabilni tokom 6 mjeseci. Ovi limfociti „pamte“ uzročnika bolesti i ako se on opet javi u organizmu, bez obzira na pad neutralizirajućih natitijela, dovode do imunološkog odgovora koji nanovo povećava količinu antitijela.

S druge strane, adenovirusna vektorska vakcina Johnson & Johnson (J&J, Janssen) koja koristi bezopasni virus za isporuku genetičkog materijala SARS-CoV-2 koronavirusa u ćelije domaćina nije snažno imunogenična. Kod nje, doduše, količina antitijela raste nakon 6 mjeseci, ali opet ne dostiže nivo kao nakon vakcinacije mRNA-baziranim vakcinama poput Moderna i Pizer/BioNTech. To znači da čak i mjesecima nakon vakcinacije, uz pad antitijela, Moderna i Pfizer pružaju bolju zaštitu od J&J.

Vakcina koje je napravio Novavax zvana Nuvaxovid sadrži dijelove proteina Spike SARS-CoV-2 koronavirusa. Tako ova vakcina spada u proteinske vakcine. Međutim, u ovom istraživanu uočeno je da ona proizvodi veoma mali i zanemarljive količine CD8+ limfocita koji imaju ulogu da uništavaju inficirane stanice i tako sprječavaju dalje širenje virusa i njegovo umnožavanje. Ostale tri vakcine su bile dobre i u ovom aspektu.

Ovi rezultati detaljnih imunoloških procjena također mogu biti relevantni za uvid u dizajn vakcina protiv drugih patogena.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG