Linkovi

Nekadašnji visokopozicionirani službenik FUP-a uhapšen na ulazu u Srbiju


Arhiv - Granični prelaz Uvac
Arhiv - Granični prelaz Uvac

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je uhapšen na graničnom prelazu Uvac, između BiH i Srbije.

Razlog hapšenja mu, kako je rekao, nije poznat.

"Lišen sam slobode zbog nekih sumnji, neke potrage iz oblasti ratnih zločina, nekih sumnji u ratne zločine. Krenuo sam privatno u Sandžak i još uvijek sam u šoku, ne mogu vjerovati šta se dešava i šta se radi. Cijela Bosna zna da se oni oko mene vrte u vezi tih ratnih zločina, ali ja s tim imam veze koliko imam i sa marsovcima", kazao je Edin Vranj za RSE.

Prema navodima koje je objavio portal Istraga, Vranj se javio i novinaru tog medija, te rekao da se nalazi u stanici policije u Priboju, oko 250 kilometara jugozapadno od Beograda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije do ovog trenutka nije odgovorilo na upit RSE o ovom slučaju.

Vranj je napustio Federalnu službu 2016. godine. Tužialštvo BiH protiv njega nije nikada podiglo optužnicu za navode o umiješanosti u ratne zločine koji su se pojavljivali u medijima, a nije poznato da li takva optužnica postoji pred pravosudnim organima Srbije.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković naložila je u nedjelju navečer, 12. septembra, Ambasadi BiH u Srbiji da "odmah reaguje i od vlasti Srbije dobije zvanične i potpune informacije o statusu Edina Vranja, državljanina BiH" koji je uhapšen granici BiH i Srbije.

Kako se navodi na zvaničnom Facebook profilu ministrice Turković, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uputilo notu ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

"Ministarstvo i ambasada BiH u Beogradu će se odmah uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH", ističe se u saopštenju ministrice.

Dodaje se kako je Bosna i Hercegovina ranije, u više navrata, "pozivala Srbiju da poštuje sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje procesuiranja ratnih zločina".

XS
SM
MD
LG