Linkovi

Vlada SAD donirala deminersku opremu BiH


Donacija SAD za siguran rad deminera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Donacija SAD za siguran rad deminera

Delegacija američkih senatora boravila je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 30. augusta kako bi od Vlade Sjedinjenih Američkih Država donirala deminersku opremu namijenjenu za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.

U delegaciji su bili senatori Richard Shelby, Mike Crapo, John Cornyn, Deb Fischer i Roger Marshall te vršilac dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja SAD Stanley Brown.

Brown je zajedno s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom Oružanim snagama BiH donirao 450 komada zaštitne opreme za deminiranje, koja će igrati ključnu ulogu u stvaranju i očuvanju projekta “Sarajevo i BiH bez mina”.

U obraćanju je istaknuo da je projektom “Sarajevo bez mina“ građanima na upotrebu vraćeno šest miliona kvadratnih metara te da će SAD nastavljati pomagati i ubuduće.

„SAD su ponosne što su partner vlastima BiH u ovom važnom zadatku i sretne su zbog nastavka podrške naporima kojima se spašavaju ljudski životi“, rekao je Brown.

Sjedinjene Američke Države su donirale 200 kompleta samonosivih deminerskih vizira i 250 setova zaštitnih deminerskih prsluka.

Američka delegacija donirala je 450 komada zaštitne opreme za deminere (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)
Američka delegacija donirala je 450 komada zaštitne opreme za deminere (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Američki ambasador Eric Nelson kazao je da se ovih dana obilježava završetak projekta “Sarajevo bez mina“, kojeg je finansirao SAD, a u kojem su bez naknade učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH. U sve četiri općine Grada Sarajeva te Vogošći i Istočnom Starom Gradu više nema opasnosti od mina, dodao je.

„Koristeći vlastite kapacitete, OSBiH svakodnevno doprinose sigurnosti građanima. SAD s ponosom doniraju ključnu opremu, ali pozivamo političke lidere da osiguraju adekvatne kapitalne resurse kako OS BiH u svojim zadacima ne bi ovisile od donacija“, zaključio je ambasador Nelson.

Prezentaciji i primopredaji donirane deminerske opreme na pokaznom deminerskom radilištu, na brdu Žuč iznad Sarajeva, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, NATO Štaba Sarajevo, misije EUFOR-a te ostale visoke zvanice MO i OS BiH i Ambasade SAD u BiH.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je zahvalio na konstantnoj pomoći Vlade SAD na projektima deminiranja u BiH.

„Realizacija ovih aktivnosti zahtijeva adekvatno finansiranje i dodjelu potrebnih resursa. Ako želimo da OS BiH mogu izvršavati misiju, onda nadležni moraju posvetiti puno veću pažnju. Cilj nam je da BiH konačno bude očišćena od mina”, kazao je Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović je pomenuo i ostale značajnije američke donacije iz prethodnog perioda, poput deminerskih robota, rendgena, motornih vozila i uređaja za noćno osmatranje s ostalom opremom, kao i obuku tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

„Jasno je da finansiranje OS BiH ne predstavlja trošak, nego se radi o ulaganju u bolju i sigurniju budućnost za sve građane BiH. Svaka podrška naših prijatelja, koja doprinosi uspješnijem djelovanju OS BiH, od velike je koristi, jer ćemo biti još sposobniji i spremniji pomoći, posebno ako su ugroženi životi građana BiH“, rekao je Mašović.

XS
SM
MD
LG