Linkovi

Kina usvojila politiku 'tri djeteta'


A boy sits on a chair amongst sculptures on display at a shopping centre on International Children's Day in Beijing on June 1, 2021, a day after China announced it would allow couples to have three children.
A boy sits on a chair amongst sculptures on display at a shopping centre on International Children's Day in Beijing on June 1, 2021, a day after China announced it would allow couples to have three children.

Radna grupa kineskog parlamenta usvojila je u petak amandmane na Zakon o populaciji i planiranju porodice koji dozvoljavaju parovima da imaju do troje djece, javila je agencija Sinhua.

Nova verzija zakona sugeriše da će Vlada početi da promoviše sklapanje braka i rađanje prvog djeteta u mlađoj dobi žene.

To podrazumijeva ukidanje „naknade za socijalno izdržavanje“ - novčane kazne koje parovi plaćaju za rađanje djece preko ranije dozvoljenog jednog, podsticanje lokalnih vlada da ponude roditeljsko odsustvo, povećanje prava žena pri zapošljavanju; i poboljšanje infrastrukture za brigu o djeci, prenosi BBC.

Vlada će ohrabriti lokalne vlasti i poslodavce da omoguće dodatno odsustvo radnicima koji podižu djecu.

Kazne od 20.440 dolara izricane i krajem prošle godine osobama koje su imale treće dijete.

Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Kine odlučio je u maju 2021. godine da se porodicama dozvoli da imaju troje djece.

Kina je od sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka vodila politiku "jednog djeteta", koju je ukinula 2016. godine i zamijenila je ograničenje za dvoje djece, ali to nije dovelo do stalnog rasta nataliteta, jer su mnogi kineski parovi bili obeshrabreni zbog visokih troškova podizanja djece u gradovima.

Razlog za promjenu politike je ubrazno starenje kineskog društva.

Kina je prošle godine imala stopu plodnosti od 1,3 djece po ženi, što je daleko manje od potrebne stope od 2,1.

Ovogodišnji popis broj stanovnika u Kini je pokazao da je u posljednjoj deceniji rastao najsporijom stopom još od 1950-ih, što izaziva zabrinutost da će Kina ostariti prije no što postane bogata.

U strahu od populacijske eksplozije, Kina je 1979. godine uvela politiku jednog djeteta, kojim je uspjela da zaustavi rast stanovništva, primjenjujući mjere poput prisilnih sterilizacija, polno selektivnih pobačaja jer mnogi roditelji preferiraju mušku djecu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG