Linkovi

UN: Iran postigao napredak u obogaćivanju urana


A view of the Natanz uranium enrichment facility 250 km (155 miles) south of the Iranian capital Tehran, March 30, 2005. REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo
A view of the Natanz uranium enrichment facility 250 km (155 miles) south of the Iranian capital Tehran, March 30, 2005. REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo

Iran je postigao napredak u svom radu na obogaćivanju uranija, navodi se u izvještaju državama članicama agencije za nuklearnu energiju Ujedinjenih nacija(UN).

Iran radi na obogaćivanju uranija uprkos upozorenjima Zapada da je to prijetnja pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma s velikim silama, javlja Reuters.

Iranski rad na obogaćivanju uranija naljutio je tri najveće sile Evrope i Sjedinjene Američke Države jer se ta tehnologija i znanje mogu upotrijebiti za izradu jezgre nuklearne bombe.

Iran insistira na tome da su njegovi ciljevi potpuno miroljubivi te da razvija novu vrstu goriva za reaktore.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je kako Iran nema vjerodostojnu potrebu za proizvodnjom uranija te da bi trebao prekinuti nuklearnu eskalaciju i vratiti se pregovorima za potpunu provedbu nuklearnog sporazuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija(Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka kao potpisnica u ime Evropske unije(EU).

Sporazum oko kojeg su svjetske sile i Iran pregovarali dvije godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheran, koji negira da želi da proizvede nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, EU i UN.

SAD su 2018. godine, odlukom tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, jednostrano napustile sporazum, ponovo uvele ekonomske sankcije, a Iran je zbog toga krenuo sa zanemarivanjem obaveza i obogaćivanjem uranijuma.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena pokušava ponovo da uspostavi diplomatske pregovore, ali traži da se Iran prvo vrati poštovanju sporazuma kojim su obavezni da ograniče svoj nuklearni program.

Iranski zvaničnici insistiraju na tome da bi Sjedinjene Države najprije trebalo da ukinu sankcije Teheranu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG