Linkovi

Pfizer počinje s testiranjem oralnog lijeka protiv COVID-19


FILE - The Pfizer company logo is photographed at Pfizer Inc. headquarters, in New York, Dec. 4, 2017.
FILE - The Pfizer company logo is photographed at Pfizer Inc. headquarters, in New York, Dec. 4, 2017.

Pfizer je saopštio kako kompanija kreće u ranu fazu kliničkih studija ispitivanja efikasnosti oralnog lijeka za COVID-19.

Iz kompanije u ovom saopštenju kažu da se ispitivanje lijeka, nazvanog PF-07321332, provodi u Sjedinjenim Državama te da je lijek pokazao dobre rezultate u in vitro studijama. Lijek spada u klasu lijekova koji se nazivaju inhibitori proteaze, a djeluje tako da inhibiraju enzim koji je virusu potreban kako bi se mogao replicirati u ljudskim stanicama te tako inhibira i produkciju virusnih čestica.

Upravo se na inhibiciji specifičnih proteaza zasnivaju određeni lijekovi za hepatitis C i SIDA/AIDS, poput Lopinavira i Ritonavira, koji su se u prvim mjesecima pandemije COVID-19 testirali kao potencijali lijekovi za COVID-19, ali nisu donijeli dobre rezultate.

Ovaj lijek se uzima oralno, ali Pfizer razvija i lijek protiv COVID-19 koji se administrira u obliku intravenoznih injekcija.

"Rješavanje pandemije COVID-19 zahtijeva i prevenciju vakcinama i ciljano liječenje oboljelih od virusa", rekao je u sapštenju glavni naučni direktor Pfizera Mikael Dolsten. "S obzirom na način na koji SARS-CoV-2 mutira i kontinuirani globalni utjecaj COVID-19, čini se vjerojatnim da će biti presudno imati pristup terapijskim mogućnostima i sada i izvan pandemije."

Ovo je prvi oralno primijenjeni inhibitor proteaze specifičan za SARS-CoV-2 koji se procjenjuje u kliničkim studijama, a slijedi Pfizerov intravensko primijenjeni inhibitor proteaze, koji se trenutno ocjenjuje u studiji više doza faze 1b kod hospitaliziranih sudionika kliničkog ispitivanja, navodi se u saopštenju.

Ispitivanje u Fazi 1 ovog lijeka je randomizirano, dvostruko slijepo, placebo kontrolisano, a procjenjuju sigurnost, podnošljivost i farmakokinetiku PF-07321332. To znači da se radi o visokokontrolisanoj studiji u kojoj jedna grupa dobija pravi lijek a druga placebo.

Lijekovi koji su do sada korišteni u terapiji ove bolesti i testirani kao potencijalni lijekovi, bili su lijekovi za neke druge bolesti i niti jedan nije specifično dizajniran protiv SARS-CoV-2. Remdesivir, kompanije Gilead, izvorno je kreiran kao lijek protiv hepatitisa C, a potom testiran i protiv ebole i marburg virusa, da bi se počeo koristiti i u terapiji COVID-19. Remdesivir nije u studiji WHO dao željene rezultate, preciznije, utvrđeno je da nije umanjivao smrtnost, ali se pokazalo kako skraćuje vrijeme hospitalizacije te se zbog toga nastavilo s primjenom ovog lijeka u bolničkim uslovima u više zemalja, pa i u BiH. Još jedan lijek koji nije kreiran protiv koronavirusa, tocilizumab, koristi se kao terapija. Za sada dobre rezultate daju terapije monoklonskim i poliklonskim antitijelima kakve su terapije od Eli Lilly i Regeneron.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG