Linkovi

CDU i SDP: Temeljne a ne brze reforme na Zapadnom Balkanu


Germany Coalition Talks
Germany Coalition Talks

U prijedlogu dokumenta koji su, poslije četiri meseca političkog zastoja u Nemačkoj postigli Hrišćanska demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD) Martina Šulca, navodi se i da će buduća njemačka vlada insistirati prije na temeljnosti nego na brzini proširenja EU.

Kako stoji u dokumentu u koji je RSE imala uvid, od svih reformskih oblasti posebno se insistira na sveobuhvatnim, održivim i nepovratnim reformama u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i zaštite manjina.

„Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju pristupnu perspektivu. Podržavamo njihovo približavanje i pridruživanje EU i posebnu pažnju posvetićemo razvoju demokratije i vladavine prava“, takođe se precizira.

Proširenje EU se opisuje kao proces značajan za promovisanje mira, stabilnosti i saradnje.

„Istovremeno, EU mora osigurati svoj kapacitet da djeluje kroz unutrašnje reforme. Preduslov za napredak u pridruživanju Uniji jeste da države regiona u potpunosti ispunjavaju kriterijume za to“, stoji u prijedlogu dogovora o koalicionom ugovoru, dugom 180 strana.

„Zalagaćemo se još snažnije nego do sada za podršku reformskim naporima zapadnobalkanskih država. Pored toga, Savezna vlada će podržavati regionalnu saradnju, posebno u kontekstu `Berlinskog procesa`, kojem će i ubuduće pružati odlučnu podršku“, navodi se u prijedlogu dogovora njemačkih demohrišćana i socijaldemokrata.

Martin Šulc je poručio i da želi da se organizuje unutarstranački referendum SPD na kojem bi se članovi partije izjasnili o predloženom sporazumu s konzervativcima.

Glasanje će biti održano od 20. februara, a rezultati saopšteni 4. marta. Pravo glasa ima 460.000 članova SPD.

Dogovorom o koalicionom ugovoru otvoren je put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u istoriji Nemačke, takozvane velike koalicije.

Izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 odsto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, nakon čega se krenulo u koalicione dogovore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG