Linkovi

BiH

BIRN: Instrumentalizacija medija u izvještavanju o korupciji


Jasno se vidi ko ‘kontrolira’ koju medijsku organizaciju, rekao je za jedan od novinara intervjuiranih u okviru istraživanja.
Jasno se vidi ko ‘kontrolira’ koju medijsku organizaciju, rekao je za jedan od novinara intervjuiranih u okviru istraživanja.

Većina medija u Bosni i Hercegovini (BiH) su ili sastavni dio političkih krugova, ili su pod njihovim direktnim ili indirektnim uticajem, navodi se u novom izvještaju Balkanske istraživačke mreže BIRN.

Izvještaj BIRN-a iznosi tri ključna nalaza:

Izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji je u velikoj mjeri instrumentalizirano od strane svih glavnih političkih partija kako bi vršile politički pritisak u beskrajnim borbama za prevlast.

Pristup informacijama za medije varira u skladu sa političkim opredjeljenjem određene medijske kuće.

Mediji i zvaničnici u oblasti vladavine prava krive jedni druge za nedostatke u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Političari nastoje instrumentalizirati medije kako bi mobilizirali i zadržali podršku naroda, vršili politički pritisak na koalicione partnere, ili napadali i diskreditirali svoje protivnike i kritičare.

Ovaj međusobni odnos između političara i medijskih organizacija doprinio je nacionalnim i političkim podjelama u zemlji, a uticao je i na reforme u BiH i posebno na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, što se smatra jednom od najvećih boljki društva.

A ipak, s obzirom na politički uticaj, kao i slabe profesionalne i tehničke standarde i kapacitete, mediji u BiH ne mogu na odgovarajući način doprinijeti nastojanjima da se taj problem riješi", navodi se u izvještaju.

“Samo mali broj medijskih kuća, a radi se uglavnom o projektima istraživačkog novinarstva koje podržavaju strani donatori, izvještavaju o prestupima političara na fer i objektivan način,” dodaje se u izvještaju.

Predstavljanje izvještaja o BiH, kao i izvještaja sa Kosova i Srbije sastavni su dijelovi regionalne konferencije o izvještavanju medija o kriminalu i korupciji, koja se održava u Sarajevu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG