Linkovi

Kraj jedne svemirske misije


Krajem ove sedmice završava se veličanstvena svemirska misija koja je trajala decenijama i koja je oduševljavala generacije naučnika zbog ogromnih količina podataka koje je slala iz dalekog, i još nepoznatog svijeta.

Sljedećeg petka, svemirska sonda Cassini-Huygens silazi u atmosferu Saturna gdje će doći do njenog sagorijevanja i dezintegracije. Novinar Glasa Amerike, George Putic se osvrće na dostignuća ove misije u sljedećoj priči.

Bila je to 1997-a, sa televizorima malog formata; kada je komjuter prvi puta uspio pobijediti šahovskog prvaka, a film Jurassic Park je zapanjio publiku širom svijeta.

U Laboratoriji za mlazni pogon NASA-e u Kaliforniji inžinjeri su vršili konačno testiranje svemirskog broda - ploda zajedničkog rada sa Evropskom svemirskom agencijom ESA - spremnog na put od milijardu kilometara.

Brod nosi ime dvojice astronoma iz 17. vijeka: Giovannija Cassinija i Christiaana Huygensa, i ima dva dijela: orbiter koji kruži oko Saturna i sonda koja je trebala da se spusti na Saturnov mjesec Titan.

Putovanje do šeste planete je trajalo 7 godina pri čemu je svemirski brod prolazio i pored drugih planeta. Tako je nastala najdetaljnija Jupiterova fotografija u boji.

Jula 2014. godine, Cassini-Huygens konačno ulazi u orbitu Saturna, a u decembru sonda Huygens se odvaja od svemirskog broda i spušta se na Titan - što je bilo prvo slijetanje izvedeno u vanjskom dijelu sunčevog sistema.

"Čak i ako niste astronom, možete zamisliti šta nam je značila prošla noć. To se ne može opisati. Bilo je šokantno, to je jedini prikladan pridjev - da ti stane pamet", govorila je Carolyn Porco, vođa tima.

Cassini je nastavio orbitiranje oko Saturna, otkrivao i druge mjesece te planete i slao spektakularne snimke njenih prstenova. Otkriće gejzira vodene pare koje izbacuje južni pol Saturnovog mjeseca Encaladus je zapanjilo naučnike, jer je ukazivalo na moguće postojanje velikog unutarnjeg slanog oceana.

Naučnici kažu da zbog ovog Kasinijevog otkrića sada znaju šta treba da se traži u budućim misijama.

"Ima li dokaza za biološku aktivnost u izmaglici Enceladusa što bi ukazivalo na mogući život u oceanima? Po meni, to je najuzbudljivje i senzacionalno pitanje sa kojim se danas sučeljavamo u istraživanju sunčevog sistema", kaže Carolyn Porco.

Naučnici su odlučili da unište Cassini da bi izbjegli moguće zagađivanje Saturnovih mjeseca sa mikrobima sa Zemlje koji neizbježno putuju na svemirskim brodovima.

Ali prije raspadanja u Saturnovoj atmosferi, očekuje se da će Cassini poslati posljednje i najspektakularnije snimke te ogromne plinovite planete.

Kraj jedne svemirske misije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG