Linkovi

Južna Koreja: Pjongjang priprema novi raketni test


Južna Koreja sprovela vojnu vježbu kojom simulira napad
Južna Koreja sprovela vojnu vježbu kojom simulira napad

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je danas saopštilo da Pjongjang priprema novi test balističke rakete koja bi mogla biti i interkontinentalna balistička raketa.

"Detektovani su znaci da se Severna Koreja priprema ispaliti novu balističku raketu", navodi se u saopštenju. Nisu saopšteni detalji i tome kada i gdje bi nova proba Sjeverne Koreje mogla biti izvedena.

Istovremeno, Seul je izveo nekoliko raketnih vježbi simulirajući napad na sjevernokorejska postrojenja za nuklearna testiranja, kao odgovor na posljednji raketni test Pjongjanga.

Vježbu sa pravim raketama su izveli borbeni avioni i balistički projektili sa zemlje.

Ovaj potez dolazi nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) upozorile da će na bilo kakvu prijetnju po američku ili sigurnost njenih saveznika dati "veliki vojni odgovor".

Južnokorejska agencija Yonhap, pozivajući se na Ministarstvo odbrane, navodi da se Južna Koreja i SAD razmatraju raspoređivanje nosača aviona i strateških bombardera.

Agencija navodi da je Seul "detektovao" indikacije da Pjongjang priprema novo lansiranje balističke rakete.

Nosač aviona sa nuklearnim naoružanjem, strateški bombarder i "drugo moćno oružje" mogu da budu raspoređeni na Korejskom poluostrvu kao odgovor na nuklearne testove Pjongjanga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Istovremeno, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održat će danas sjednicu zbog nove nuklearne probe Pjongjanga. Sjednica je sazvana na zahtjev SAD-a, Japana, Velike Britanije, Francuske i Južne Koreje, saopšteno je iz američke misije u Ujedinjenin nacijama (UN).

Kineska agencija za nuklearnu sigurnost saopštila je danas da nije detektovala radioaktivni materijal duž svoje granice sa Sjevernom Korejom nakon jučerašnje nuklearne probe u toj zemlji. Kontrolne stanice na 14 lokacija u četiri provincije nisu uočile uticaj na prirodnu sredinu ili na javnost u Kini, navodi se u saopštenju.

Sjeverna Koreja je u nedjelju saopštila da je izvjela uspješan test hodrogenske bombe, 11 puta snažniji nego prethodni nuklerni test izveden prije godinu dana.

"Testiranje hidrigenske bombe kreirane tako da je može nositi interkontinentalna balistička raketa (ICBM) bilo je savršeno uspješno. U podne 3. septembra, naši nuklearni naučnici na našem nacionalnom mjestu za testiranje na sjeveru izveli su test interkontinentalne rakete koja je nosila hidrogensku bombu", saopštila je dobro poznata voditeljica državne televizije u Pjongjangu.

Državna novinska agencija KCNA je saopštila da je hidrogenska bomba do sada najsavremenije nuklearno oružje koje su razvili i da ima "veliku destruktivnu moć".

Nakon testiranja hidrogenske bombe, američki Geološki centar je zabilježio snažan zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru.

Američki geofizičarka Jana Purseley je za AFP rekla da se u ovom slučaju više radi o eksploziji nego o potresu.

Direktorica južnokorejskog Centra za zemljotrese i vulkane general Lee Mi-seon je izjavila da je vještački izazvan zemljotres od testa Pjongjanga bio izuzetno snažan.

"Energetska magnituda zemljotresa snage 5.7 stepeni je 11 puta jača od četvrtog vještački izazvanog zemljotresa i pet do šest puta jači nego što je to bilo prilikom petog testa", istakla je Lee Mi-seon.

Hidrogenska bomba je mnogo snažnija od uobičajene atomske bombe poput one koja su Sjedinjene Države bacile na Japan na kraju Drugog svjetskog rata.

"Današnji nuklerani test Demokratske Narodne Republike Sjeverne Koreje je čin za izuzetno žaljenje. Ovaj novi test koji je uslijedio nakon još dva testa u 2016, i šesti od 2006, u potpunosti je u suprotnosti za ponovljnim zahtjevima međunarodne zajednice. Snažno apelujem na Sjevernu Koreju da u potpunosti primijeni sve relevenantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i IAEA", poručio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Yukiya Amano.

Tenzije između Pjongjanga i drugih svjetskih sila, naročito upravo SAD-a, Japana i Južne Koreje, na najvišem su nivou godinama unazad.

Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un razmijenili su posljednjih sedmica međusobne prijetnje naročito nakon što je Pjongjang u julu izveo testiranje dvije interkontinentalne balističke rakete (ICBM) čiji je potencijalni domet 10.000 kilometara, dovoljno da dosegnu mnoge dijelove SAD-a.

Bilo je spekulacija da će Sjeverna Koreja izvesti novi nuklearni test 9. septembra na godišnjicu utemeljenja države.

SAD i Južana Koreja su se 1. septembra saglasile oko jačanja odbrane Seula i Washington je odobrio prodaju oružja Južnoj Koreji za susprotstavljanje Pjongjangu u vrijednosti više mlijardi dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u tekstu objavljenom 1. septembra, neizvjesnu situaciju sa sjevernokorejskim nuklernim programom opisao kao "ivicu sukoba velike skale".

Putin je indirektno kritikovao SAD zbog upozorenja o mogućoj vojnoj akciji, poručujući da pritisak na Pjongjang neće riješeti problem.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG